U trendu

U Kragujevcu otvorena izložba dela najistaknutijih vojvodjanskih slikara

Odabrana dela najistaknutijih vojvodjanskih slikara druge polovine 20. veka predstavljena su prvi put u Kragujevcu u okviru putujuće izložbe „Karavan slika“ koju su priredili Vojvodjanska banka i Galerija Matice srpske.

Postavku čini pet likovnih dela odabranih iz umetničke zbirke od više od 600 likovnih dela u vlasništvu Vojvodjanske banke koja je nastala u proteklih pola veka.

U kragujevačkoj filijali Vojvodjanske banke izloženo je delo Save Stojkova „Banka“ radjeno tehnikom ulje na kartonu, zatim ulja na platnu Boška Petrovića „Železnička ulica u Novom Sadu“, Milana Kerca „Žita“, Milana Kečića „Jesenji salaš“, kao i rad Pavla Blesića „Bedem pod krošnjom“ (ulje na lesonitu).

Izbor od pet umetničkih dela afirmisanih slikara pokazuje razvoj likovne umetnosti u Vojvodini u drugoj polovini 20. veka, a ujedno i jedan segment umetničke vrednosti zbirke koju poseduje Vojvodjanska banka.

Izložena dela pet autora na različite načine prikazuju istu temu, panonski milje i svaki od njih ima jednu svoju veličinu i na bogat način, likovno, iskazuje raznovrsnost vojvodjanskog podneblja.

„Ima ruralnih motiva kao i urbanih elemenata vojvodjanske sredine“, rekla je na otvaranju izložbe viši kustos Galerije Matice srpske Mirjana Brmbota.

„Karavan slika“ je deo velikog zajedničkog projekta Vojvodjanske banke i Galerije Matice srpske „Odgovorno u kulturi“.

„U okviru tog projekta banka je Galeriji poverila popis, valorizaciju i katalogizaciju više od 600 umetničkih dela najpoznatijih srpskih slikara druge polovine 20. veka. Deo ove bogate kolekcije je predstavljen u Beogradu i Novom Sadu, a mi smo ponosni na činjenicu da se odabir radova predstavlja i publici u Kragujevcu“, rekao je na otvaranju izložbe direktor filijale Kragujevac u Vojvodjanskoj banci Bojan Miličić.

Izložba će biti otvorena za posetioce do petka 9. juna od 18.30 do 20.30 časova u filijali Vojvodjanske banke u Kragujevcu u Ulici Kralja Petra I, broj 46.

Posle Kragujevca, putujuća izložba „Karavan slika“ posetiće Čačak, Apatin, Zrenjanin i Suboticu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.