U trendu

Valjarević: Ne postoje olakšavajuće okolnosti za pisanje

BEOGRAD – Srđan Valjarević naš kultni pisac u izjavi za Tanjug napominje da vreme izolacije u doba suzbijanja pandemije virusa Covid 19 nije inspiritivno za pisanje, jer, kako kaže, sve što je nametnuto ne može da bude udobno.

Valjarević je u našoj književnosti prisutan godinama pre svega kroz knjige „Džo Frejzer i 49 pesama“, „Komo“, „Dnevnik duge zime“…koje su deo svake ozbiljnije kućne biblioteke.

Za njega nema dileme da su netačne ocene da pisci sada imaju „obavezne“ okolnosti koje im omogućavaju stvaranje.

„Ispada da treba da budem zahvalan pandemiji. Kuvari, na primer ne mogu da stoje pored šporeta i seckaju šargarepu po ceo dan, a čak se ni monasi ne mole stalno.“ kazao je Valjarević.

Valjarević ističe da je moguće napraviti distancu od sveta koji nas okružuje kada taj svet zapravo ima mogucnost da nam uzme žvot?

„Uvek je moguće potruditi se da se ne obraća pažnja na okolni svet. O tome je pisao majstor književnosti Ekhart. Treba se dobro potruditi oko toga, ali na taj način počinje svako izbavljenje“ kazao je Valjarević.

Prema njegovim rečima sve ovo što nam se dešava nije najgore što može da nas strefi i ne može da spreči pisca u stavaranju.

„Nije lako ali pisca ništa ne može da spreči da nešto napiše ukoliko on veruje da mora baš to da napiše.Nisam siguran da olakašavajuće okolnosti za pisanje uopšte postoje“ kazao je Valjarević.

Situaciju u kojoj je ljudima sve teže da sede kući u prepuste se sporijem ritmu, Valjarević šaljivo komentariše.

„Nisu svi ljudi violončelisti koji znaju da sviraju Baha“ poručio je Valjarević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.