U trendu

Večeras počinje Ravno Selo filmski festival

NOVI SAD – Na zgarištu nekadašnjeg Doma kulture u Ravnom Selu, čije obnavljanje je i bio motiv za osnivanje novog filmskog festivala pre tri godine, večeras projekcijom filma kralj Petar Prvi reditelja Petra Ristovskog počinje Treći Ravno Selo filmski festival.

Osnivač festivala, glumac i reditelj Lazar Ristovski, koji potiče iz ovog vojvođanskog sela, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare da uskoro počinje izgradnja nove zgrade Doma kulture u Ravnom Selu.

„Glavni projekat za novu zgradu Doma kulture je gotov, u ponedeljak, utorak dobijamo građevinsku dozvolu, finansije, po svemu onome kakva obećanja imam, u Pokrajini Vojvodine postoje za izrgadnju ovog Doma. Tako da će i Festival i Dom, sledeće godine biti pod krovom, nadam se“, rekao je Ristovski.

On je podsetio da je festival osnovan pre tri godine da bi se skrenula pažnja na ovaj izgoreli dom.

„Mislio sam da ćemo tako lakše obratiti pažnju i države i zvanične politike i sponzora na protrebu da se ovaj dom renovira. Ovde ima puno talentovane dece, koja nemaju gde više da vežbaju“, rekao je Ristovski.

Nakon svečanog otvaranja, večeras u 20 sati, u kojem će poznate ličnosti izvesti čuvene numere iz domaćih i stranih filmova uz pratnju muzičara Novosadske filharmonije, predvođene maestrom Mikicom Jevtovićem i projekcije filma „Kralj Petar Prvi“, ekipa filma predvođena rediteljem Petrom Ristovskim i glavnim glumcima Lazarom Ristovskim, Milanom Kolakom i Rašom Vujovićem, pozdraviće publiku.

Naredne dve večeri Festivala, biće prikazana četiri filma reditelja debitanata u takmičarskom programu, pa su tako 22. juna na programu filmovi „Čovek koji je kupio mesec”, reditelja Paola Zuke, (Italija) i „Između dana i noći”, reditelja Andra Martinovića, (Crna Gora), dok će 23. juna publika moći da pogleda filmove „Taksi bluz”, Miroslava Stamatova (Srbija) i „Poslednji Srbin u Hrvatskoj“ Predraga Ličine (Hrvatska, Srbija).

Lazar Ristovski, koji je pre tri godine osnovao ovaj filmski festival u rodnom selu, kaže da je to pravi primer decentralizacije u kulturi i smatra da bi „taj i njemu slični festivali trebalo da dobijaju značajnija novčana sredstva, jer mnogi projekti ne zaslužuju, a ipak, dobijaju velike pare“.

„Prosto, za projekte koji su slični ovom trebalo bi da se odvajaju značajnija sredstva, jer mnogi projekti koji to ne zaslužuju, dobijaju velike pare, i u Beogradu, i u Novom Sadu, i u drugim velikim centrima, ali ni po čemu to ne zalužuju. Ali, ovakvim projektima i sličnim mislim da bi trebalo dati više para, da bismo mogli kvalitetnije programe da dovodimo tu“, smatra Ristovski.

Ove godine domaćin festivala je Akademija umetnosti Novi Sad, a njihovi gosti biće kolege sa Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje. Na festivalu će biti prikazani filmovi studenata ove dve akademije u takmičarskom programu za najbolji kratkometražni omladinski film.

„Festival dodeljuje dve nagrade za dugometražni debitantski film i jednu za kratkometražni omladinski film. Zlatni klip festivala za najbolji film je nagrada od 1.500 evra, dok je nagrada za najbolji film po izboru publike 1.000 evra. Zlatni klip festivala za najbolji film u programu kratkometražnog omladinskog filma u iznosu od 500 evra, žiri će dodeliti na poslednjoj večeri, kada će proglasiti pobednike u obe kategorije“, rekao je umetnički direktor Festivala Marko Čkonjević.

Festival se održava, napominju organizatori, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Vrbasa i producentske kuće Zillion film.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.