U trendu

Vidovdanske svečanosti u Ćupriji počele izložbom srednjovekovnog oružja

Izložba srednjovekovnog oružja savremene izrade „Alhemija kovanja“ otvorena je u Muzeju „Horeum Margi Ravno“, čime su zvanično počele Vidovdanske svečanosti.

Izloženi su mačevi, rad kovača Željka Pantića iz Smedereva, metalni štitnici za glavu i razni alati za kovanje, kao i kolekcija oružja arheologa iz Beograda Miloša Nešovića koji je i sam pravio pojedine komade.

„Ova izložba tematski odgovara Vidovdanu. Iako je diskutabilno ko je bio pobednik u Boju na Kosovu, evidentno je bilo veliko junaštvo srpskih vitezova“, kazao je direktor muzeja Novak Novaković.

Ove godine, na 630. godišnjicu Kosovskog boja,. Turistička organizacija Ćuprije uz podršku opštine pripremila je raznovsan program koji će biti održan u porti manastira Ravanica kod Ćuprije do 30. juna.

„Vidovdanske svečanosti su jedna od najznačajnijih manifestacija u opštini Ćuprija pre svega jer se u našoj blizini nalazi manastir Ravanica koji je zadužbina kneza Lazara. U Ravanici se nalaze mošti svetog kneza Lazara. I to je ono što privlači veliki broj turista u naš kraj“, kazala je direktorka Turističke organizacije Ćuprije Jelena Petrović.

U porti manastira Ravanica sutra, na Vidovdan, biće održana svečana akademija na kojoj će govoriti predsednik opštine Ninoslav Erić i vladika braničevski Ignjatije, a biće izveden igrokaz „Sutra na Vidovan“, kao i muzički program.

Predvidjeno je i polaganje kamena temeljca za spomenik knezu Lazaru na kružnom toku kod autoputa, dok će uveče u sali Niže muzičke škole biti održan koncert etno muzike na kome nastupaju Dragica Radosavljević Cakana i grupe Šara.

U subotu, 29.juna, u porti manastira biće priredjen viteški dan, a nastupiće i nekoliko kulturno umetničkih društava. U nedelju je druga smotra tradicionalnog stvaralaštva žena.

Za sve one koji budu želeli da pogledaju bogat program u petak i subotu, biće organizovan besplatan autobuski prevoz od Sportske hale Ada u Ćupriji do manastira Ravanica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.