U trendu

Zašto Nemce više ne plaši štampanje „Majn kampfa”?

Novo izdanje „Majn kampfa” Adolfa Hitlera protekle godine bio je bestseler u Nemačkoj, odjeknulo je ovih dana u međunarodnim medijima sa dozom zabrinutosti da je pod uticajem izbegličke krize u najjačoj evropskoj ekonomiji došlo do vaskrsavanja simpatija prema nacističkoj ideologiji. Međutim, uprkos činjenici da su pojedini desničarski pokreti i partije zaista antiimigrantskom retorikom uspeli da privuku naklonost desetak odsto birača, malo koga je u Nemačkoj zabrinulo to što je prvi put posle Drugog svetskog rata izdat svojevrsni nacistički manifest i što je prodat u 85.000 primeraka.

Razlog za što kritičku javnost u Nemačkoj nije uznemirilo to što je „Majn kampf” (Moja borba) po drugi put popularan među Nemcima leži u činjenici da se za ovo novo izdanje pobrinuo minhenski Institut za savremenu istoriju (IfZ), koji je firerov programski manifest objavio uz oko 3.700 fusnota u kojima su napomene i objašnjenja istoričara koji Hitlerove reči stavljaju u kontekst neslavne nacističke prošlosti. Tako se ispostavilo da je Hitlerovo delo naprasno nije omiljeno štivo desničarskih radikala, već onih koji se u Nemačkoj bave politikom i istorijom.

„Podaci o prodaji su bili i za nas ogromno iznenađenje”, ističe za nemačku novinsku agenciju DPA Andreas Viršing, direktor IfZ-a čiji stručnjaci su godinama radili na pripremi ovog kritičkog i komentarisanog izdanja a sve sa namerom da „Hitlerove napise dekonstruišu i stave u kontekst – kako su rođene njegove teze, koji su mu bili ciljevi i pre svega kako se sa današnjim znanjima možemo suprotstaviti bezbrojnim Hitlerovim tvrdnjama, lažima i izjavama o namerama”. „Niko zaista nije mogao da očekuje ovakvu prodaju”.

U početku IfZ je očekivao da će biti dovoljno što je odštampao 4.000 primeraka ovog obimnog izdanja pod naslovom „Hitler. Majn kampf. Kritičko izdanje”, koji ima dva toma sa ukupno oko 2.000 strana, pri čemu mu je cena 59 evra. Međutim, morali su još šest puta da ga doštampavaju, pri čemu je već u aprilu prošle godine na eminentnoj „Špiglovoj” listi bestselera ovo delo zauzelo mesto najprodavanijeg u Nemačkoj među knjigama koja nisu fikcija. U iščekivanju sedmog doštampanja krajem ovog meseca, na nemačkoj verziji „Amazona” pojedinci ovu knjigu prodaju i za po 140 evra.

Do prošle godine autorska prava na Hitlerovo delo je imala nemačka savezna pokrajina Bavarska, koja nije dozvoljavala ponovno štampanje ovog dela, koje je inače u vreme nacizma štampano u čak 12,4 miliona primeraka. I sama najava da će ponovo biti štampana knjiga u kojoj Hitler predstavlja delove svog života, kao i stavove o arijevskoj „rasnoj čistoti”, aneksiji susednih država zarad stvaranja „životnog prostora” za Nemce, kao mržnji prema Jevrejima i komunizmu, uznemirila je pre svega jevrejske organizacije.

„Ispostavilo se da je bio potpuno neosnovan strah da će ponovno objavljivanje doprineti promovisanju Hitlerove ideologije ili ga učiniti društveno neprihvatljivim a neonacistima dati novu propagandnu platformu ”, kaže Viršing i ističe da podaci koje dobijaju od knjižara ukazuju da su kupci knjige uglavnom „klijenti zainteresovani za politiku i istoriju, kao i nastavnici”, a ne „stari reakcionari ili desničarski radikali”. „Nasuprot strahovanjima, debata o Hitlerovom pogledu na svet i njegovom pristupu propagandi pružila je uvid u uzroke i posledice totalitarnih ideologija u trenutku kada se ponovo pojavljuju autoritarni politički pogledi i desničarski slogani”.

Da su Nemci odlučili da „Majn kampf” više ne bude potpuni tabu već osnova za učenje o neslavnoj prošlosti svedoči i to da je nemačka ministarka prosvete Johana Vanka istakla da bi ovo kritička verzija ovog dela trebalo da pomogne raskrinkavanju mitova o nacističkom vođi tako što će ta knjiga ući i u nastavni program. To je podržalo i Nemačko udruženje nastavnika ističući da bi to „vakcinisalo” tinejdžere od desničarskog političkog ekstremizma. Zasad ovo delo nije ušlo u nastavni program u Nemačkoj, ali u Bavarskoj tamošnje pokrajinski ministarstvo obrazovanja već radi na vodiču za nastavnike kako da ovo delo uključe u nastavni program za časove istorije.

(Nenad Radičević, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.