U trendu

Završen 61. Medjunarodni beogradski sajam knjiga

U Beogradu je večeras završen 61. Medjunarodni sajam knjiga posle osam dana tokom kojih su posetiocima predstavljena izdanja na 450 štandova, od kojih je 40 bilo iz inostranstva.

Za najbolje izdavače proglaÅ¡ene su beogradska preduzeća „Klio“ i „Laguna“, a za izdavački poduhvat godine proglaÅ¡eni su „Putopisi“ Grigorija BoÅŸovića i „Srbija, gradovi, opÅ¡tine, naselja“ Stevana Stankovića.

Dela Nenada Simonovića i Une Babić – „NajlepÅ¡e pesme za decu“ i „Lola – Pas detektiv“, proglaÅ¡ena su za najbolje dečije knjige na Sajmu.

Tokom Sajma je obeleÅŸeno nekoliko jubileja, medju kojima 120 godina od objavljivanja „Hajduk Stanka“ Janka Veselnovića i 70 godina „Malog princa“ Antoana de Sent Egziperija.

OvogodiÅ¡nji sajam koji je bio pod sloganom „Knjige u ruke“, posetili su neki od značajnih pisaca iz sveta: Aleksandar Mekol Smit, Erlend Lu, Zahar Prilepin.

U ime Irana – ovogodiÅ¡njeg počasnog gosta Sajma, ambasador MadÅŸid Fahim Pur predao je danas ambasadoru Nemačke u Beogradu Akselu Ditmanu „Otvorenu knjigu“ – simbol gosta, poÅ¡to će počasni gosti narednog, 62. Medjunarodnog sajma knjiga iduće godine biti zemlje nemačkog govornog područja: Nemačka, LihtenÅ¡tajn, Austrija i Å vajcarska.

Kapije sajma zatvorene su večeras, a sutra se očekuje da će biti objavljeno koliko je bilo posetilaca i koliko je knjiga prodato.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.