U trendu

Završeno rušenje jedne od arhitektonski najlepoših biosko

JAGODINA – Posle mesec dana svakodnevnog rada, u Jagodini je završeno rušenje jedne od arhitektonski najlepših bioskopskih sala u Srbiji i bivšoj SFRJ izgrađene u periodu 1958-1961. godine prošlog veka.

Danas se ruše poslednji ostaci zidova i odvoze kamionima na deponiju.

Iako je od nadležnih institucija, na zahtev grada, proglašena za „nebezbednu“ i kao jedino rešenje bilo je „rušenje“, preduzeću koje je obavljalo ovaj posao, trebalo je mesec dana, da uz pomoć najsavremenije mehanizacije sruši objekat.

Celo vreme dok je trajalo rušenje, građani su dolazili da „vide šta se radi“, snimali mobilnim telefonima uz konstataciju da se „trebalo naći bolje rešenje od rušenja“.

Jedan jagodinski advokat izjavi je na mestu rušenja Tanjugu da je rušenje bioskopske sale „kulturna revolucija u Jagodini“.

„Još jedina takva postoji u Sloveniji, u Mariboru“, rekli su ranije Tanjugu jagodinske arhitekte, ističući da je reč o „jednoj od najakustičnijih sala na prostoru bivše Jugoslavije“.

Bioskopska sala, koju zovu i Velika, bila je površine oko 850 metara kvadratnih, imala je 648 sedišta u parteru i na galeriji, hol, garderobu, bife, prostor za administarciju, kotlarnicu… a ulaz od venecijanske terace. 

Bioskopska sala je imala „gumene trake za amortizaciju zvuka“. Bila je u sastavu Kulturnog centra u Jagodini, institucije čiji je osnivač Grad Jagodina.

Sala nije služila kao bioskop oko 20 godina, a iznajmljivana je brojinim zakupcima, koji su neretko menjali i unutrašnji izgled. Bila je na meti provalnika, a iako u centru grada, služila je i kao utočište 
skitnica i odlagalište otpada, rekli su Tanjugu stanari okolnih zgrada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar