U trendu

Druga ABA liga počinje u predstojećoj sezoni

Skupština košarkaške Jadranske lige odlučila je danas da od predstojeće sezone 2017-2018 pokrene Drugu ABA ligu, uz učešće 12 ekipa.

Skupština ABA lige održana je danas u Beogradu, a na njoj je doneto niz važnih odluka koje će imati snažan uticaj na košarku u regionu, navodi se u saopštenju na sajtu takmičenja.

„Uzimajući u obzir interes klubova i potrebu za daljim razvojem košarke u regionu, Skupština ABA lige odlučila je da od sezone 2017-2018 pokrene Drugu ligu, u kojoj će učestvovati 12 klubova. Na osnovu rezultata u domaćim šampionatima i poslatih prijava, u Drugoj ligi igraće Krka, Rogaška, Split, Bosna, Zrinjski, Dinamik, Borac iz Čačka, Teodo, Lovćen i Ohrid. Dva preostala učesnika biće odredjeni posle kvalifikacionih turnira“, piše u saopštenju.

Prvi kvalifikacioni turnir biće organizovan samo za klubove iz Bosne i Hercegovine, a učestvovaće Mladost Mrkonjić Grad, Široki Brijeg i Sloboda iz Tuzle. Pobednik tog turnira plasiraće se na drugi kvalifikacioni turnir, na kome će igrati sa Primorskom, Vršcem i Sutjeskom, od 27. do 29. septembra u Laktašima.

Na turniru će igrati svako sa svakim, a najbolje dve ekipe plasiraće se u Drugu ABA ligu.

Zbog pokretanja Druge lige, Skupština je donela odluku o promeni propozicija takmičenja, pa će se pobednik Druge lige plasirati u Prvu ligu, u sezoni 2018-2019.

Takodje, maksimalan broj klubova iz jedne zemlje u Prvoj ligi biće ograničen na pet.

Skupština je odlučila i da organizuje turnire juniorskih ekipa, kao i Superkup, koji će se od 20. do 23. septembra održati u Baru.

Na Superkupu će učestvovati Cedevita, Partizan, Budućnost, Igokea, Mega Bemaks, Cibona, Mornar i FMP, dok je Crvena zvezda otkazala, pošto će u isto vreme učestvovati na turniru Evrolige.

U saopštenju se navodi da će Jadranska liga, u skladu sa uspešnim poslovanjem, platiti svim klubovima troškove prevoza za sezonu 2017-2018. Takodje, liga će svakom klubu koji je prošle sezone učestvovao u takmičenju, uplatiti po 12.000 evra za troškove prevoza iz te sezone. Ako klubovi imaju neke neplaćene kazne, dugovanja će im biti odbijena od te sume.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar