U trendu

„El klasiko”: Danas je u Barseloni Real favorit

Svi putevi danas vode u Španiju na jedan od najvažnijih fudbalskih mečeva na svetu. Utakmicu koja će se gledati u sto zemalja širom planete, odigraće Barselona i Real Madrid i to će biti prvi ovosezonski „el klasiko”.

Ova dva tima su predstavnici dva najveća grada u Španiji, a rivalstvo između Barselone i Madrida posmatra se i kroz prizmu različitih političkih opcije koje zagovaraju. Madrid predstavlja oličenje španskog nacionalizma, španske krune i jedinstva, dok je Barselona poprište katalonskog nacionalizma i kulture, pa je borba za fudbalski presto samo jedan u nizu rivaliteta.

„El Klasiko“ spada među šest najvećih fudbalskih derbija na planeti, a današnji susret na Kamp Nou biće 173. prvenstveni, a ukupno 265. duel ova dva španska velikana. Fudbaleri Reala u najveći derbi španskog fudbala ulaze kao lideri, dok Barselona drži drugo mesto sa šest bodova manje.

Favoriti su izabranici Zinedina Zidana zbog standardne forme i konstantnih rezultata, a i jedina su neporažena ekipa u prvenstvu posle 13. odigranih kola. Barselona u ovaj duel ulazi sa dva remija u nizu, a u prošlom kolu imali su mnogo sreće na meču sa Sosijedadom. Rezultatska kriza Katalonaca traje od sredine novembra, pošto su u poslednja četiri kola pobedili samo jednom. Na drugoj strani, „kraljevski klub“ za poraz ne zna u poslednjih 25 utakmica u svim takmičenjima, ali u derbi ulazi oslabljen neigranjem Tonija Krosa i Gereta Bejla.

Kolika će to prednost biti za izabranike Luisa Enrikea, ostaje da vidimo, pošto ni oni neće u najjačem sastavu izaći pred domaće navijače.

Veliki problem za domaći tim biće defanzivna linija, pošto su glavni defanzivci van stroja. Matje neće igrati do kraja godine, Pike se ponovo povredio, Umtiti se tek oporavio, pa je pitanje ko će da bude u liniji ispred Ter Štegena.

Ono što će obradovati navijače Barselone, jeste povratak kapitena Andresa Inijeste, koji bi trebalo da bude spreman za današnji duel.

U korist aktuelnog šampiona ide i podatak da kod kuće nisu dobili samo tri od 32 meča, ali u poslednjem „El Klasiku“ na Kamp Nou u aprilu ove godine morali su da pruže ruku najvećem rivalu, pošto je Real slavio sa 2:1.

Bio je to revanš „kraljevskog kluba“, kojeg su Katalonci na „Santijago Bernabeu“ ubedljivo porazili sa 4:0 u prvom delu sezone 2015/16.

Susret Barselone i Reala biće i ujedno i duel dva tima koji imaju najviše poštovalaca na društvenim mrežama, a njihov okršaj gledaće stanovnici iz 100 zemalja.

Ovo fudbalsko zadovoljstvo neće imati gledaoci u kolevci „najvažnije sporedne stvari na svetu”, pošto se termin današnjeg „el klasika“ (16,l15 č) ne uklapa se u programske šeme u Velikoj Britaniji, jer je tada na snazi televizijski embargo.

Predsednik španske Primere Havijer Tebijas naveo je da su imali tri termina u kojima su mogli da stave duel Barselone i Reala (13č, 16,15 č i 18,30 č), ali je odlučeno da se igra u 16,15 časova, jer preostala dva termina ne odgovaraju ljubiteljima fudbala u Aziji i Sjedinjenim Američkim Država.

Oni koji su danas hteli da sa tribina gledaju jedan od najvećih fudbalskih derbija na planeti, za to zadovoljstvo morali su da izdvoje najmanje 495 evra, dok su oni koji su želeli da imaju najbolju poziciju na Kamp Nou morali da kupe VIP kartu čija je cena 839 evropskih novčanica.

Najzanimljiviji susret u Premijer ligi doneće prvi meč 14. kola, koji će odigrati Mančester siti i Čelzi. „Građani“ su trenutno treća ekipa u prvenstvu sa istim brojem bodova kao i drugoplasirani Liverpul, dok  su „plavci“ lideri i sa 31 bodom.

Izabranici Antonija Kontea su u pobedničkoj seriji, jer su na poslednjih sedam mečeva imaju isto koliko i trijumfa. Tim koji predvodi Đozep Gvardiola od oktobra je u promenljivoj pobedi, kada ih je iz ritma izbacio Totenhem.

Prošle sezone i na Etihadu i na Stamford Bridžu slavio je Mančester siti i oba puta rezultat je bio 3:0. Bez obzira na sve to, prednost u današnjem susretu je na strani londonskog tima.

– Antonio Konte možda nije počeo sa dobrim rezultatima, ali oni su vezali sedam pobeda i primili samo jedan gol. To govori koliko su oni dobri i ova utakmica će biti pravi test za nas – kazao je Đozep Gvardiola.

(Dejana Popović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.