najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

FIA sprovodi dodatne testove za bezbednost vozača tokom trka

Međunarodna automobilska federacija (FIA) sprovešće još testova na uređajima koji mogu da zaštite glave vozača od raznih komadića i delova na stazi, posle smrti britanskog Indikar vozača Džastina Vilsona.

Vilson je danas umro u 37. godini od teških povreda glave zadobijenih tokom nedeljne trke Indikar šampionata na stazi Pokono u Pensilvaniji. Njega je u glavu pogodio deo bolida koji je leteo stazom, nakon čega je izgubio kontrolu nad vozilom i udario u zaštitni zid.
 
Otkako je tokom trke Formule 1 u Mađaskoj 2009. godine Felipea Masu u glavu pogodio deo koji je otpao sa protivničkog bolida, FIA je izvršila brojna testiranja, uključujući i postavljanje neke vrste nadstrešnice na bolide.

Britanski mediji preneli su da ti testovi nisu proizveli nikakvu korist, već da su samo naglasili nedostatke i da će se pokušati sa novim idejama kako bi se zaštili vozači bez ometanja njihovog vidnog polja ili zarobljavanja u slučaju prevrtanja vozila.

FIA je navela da su novi testovi planirani i pre smrti Džastina Vilsona i da je za njih potrebno vreme.

Biće isprobana ideja šampiona Formule 1 u konkurenciji konstruktora Mercedesa, koji je predložio da se iznad glave vozača ugradi “oreol” ili obruč. 

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike