U trendu

Londonska igra prestola

Uoči starta Vimbldona prošle sezone, Novak Đoković je imao prednost u trci za prvo mesto na ATP listi kao Usein Bolt u onim na 100 metara. Sa duplo više bodova od najbližeg rivala Endija Mareja, obarao je rekorde u renkingu. Gubitak titule teniskog vladara mogao je da se desi samo u slučaju teškog pada Srbina i ekspresnog uspona Britanca, a neizvesnost u top 5 su mogli da vrate samo Nadal i Federer nekakvim bajkovitim osvajanjem grend slemova posle duge pauze.

Sada uoči Vimbldona, čak petorica igrača su opet u konkurenciji za ATP tron. Jagode sa šlagom će se jesti kao kokice uz filmsku predstavu koju spremaju najbolji momci iz ove ere, jer svako od njih ima računicu za prvo mesto. Jedino Federer ne može da prestigne Mareja već u Londonu, ali bi osvajanjem titule stigao blizu liderske pozicije pred američku turneju.

Ali ne bliže od Nadala, koji će na trećem grend slemu imati meč-loptu za povratak na tron. Ako ga osvoji – biće broj jedan iz prostog razloga što ne brani ništa na travi, a Marej vuče muku od 2.000 bodova za prošlogodišnji trijumf. Trenutna razlika na listi je 2.105 bodova, pa Rafa izbija na čelo ako dogura do druge nedelje i ostvari bolji rezultat od Endija, ali i Stena, odnosno Novaka.

Treći i četvrti na listi se, takođe, dosta pitaju. Šanse su im manje nego osvajaču Rolan Garosa, ali postoje. Ako Marej nastavi sa proklizavanjima i na travi, a Nadalu opet oslabi biceps na ovoj podlozi (od 2011. nije prošao osminu finala Vimbldona), Đoković i Vavrinka bi mogli da se upecaju na priče o prvom mestu i zagrizu mamac koji viri iz pehara. Obojici će za taj poduhvat biti potrebno da osvoje titulu, a da ostali iz top 4 ne uđu u završnicu koja donosi mnogo bodova.

Sten trenutno ima blagi „for“ u odnosu na Noleta što se poena tiče, ali naš as je i u ovoj lošoj formi favorit u odnosu na Švajcarca na travi. Vavrinki je četvrtfinale do sada bila „puna kapa“ na Vimbldonu, mada on iz magičnog šešira može da izvuče i jedini grend slem pehar koji mu nedostaje, samo ako bude raspoložen.

Skromnih 250 bodova koliko Istborn ima da ponudi šampionu možda deluju kao „sića“, ali u trci za prvo mesto bi mogli da budu i odlučujući. Marej i Vavrinka su ispali već na startu Kvinsa, Nadal ne igra pripremne turnire, pa bi Novaku titula u nedelju uoči Vimbldona donela samopouzdanja, ali i bodove koji nisu zanemarljivi u trenucima kada se Endiju klima tron, prenose Novosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.