U trendu

Nadal podržao Novaka i poručio: Povrede tenisera su sve ćešće, da li je ikome stalo do nas?

Početak ovogodišnje teniske sezone doneo je povratak, posle duže pauze dvojice tenisera, Novaka Đokovića i Stena Vavrinke, ali i neka neprijatna i bolna iznenađenja za igrače iz Top 10. Danas je Rafael Nadal zbog bolova u gornjem delu desne noge morao da preda meč četvrtfinala Marinu Čiliću.

Španac se nakon predaje osvrnuo na veliki broj povreda koje pogađaju vrhunske tenisere. – Želim Stanu i Endiju brz oporavak, sve najbolje u budućnosti i puno zdravlja. Druga stvar je da se dešava mnogo povreda na turu. Nije na meni da to kažem, ali neko mora da proveri šta se to događa – rekao je Rafa.

Tenis je postao brutalna industrija: Novak igrao u uslovima OPASNIM po život

Na pitanje novinara da li smatra da nešto mora da se promeni, samo je dodao: – Ponavljam, nije na meni da donosim odluke. Ali kada se ovako nešto događa prečesto, nešto što radimo nije kako treba – .

Ozbiljne povrede pokosile su muški vrhunski tenis prošle godine i uticale na to da se sa Mastersa u Parizu povuku Federer, Berdih, Đoković, Mari i Vavrinka, kao i Kirgijos, Nišikori i Raonić.

Pol Anakone, bivši profesionalni igrač i trener Pita Samprasa, Tima Henmana i Rodžera Federera, za Njurork Tajms je prošle godine o sve učestalijim povredama tenisera rekao: – Po meni stanje za sada nije alarmantno, ali je upozoravajuće. Videćemo da li će se trend nastaviti. Ali ako i u 2018. godini bude ovoliko povreda, moramo da se zapitamo: Šta se dešava? Šta mi to radimo? Da li je u pitanju fizičko stanje tenisera? Težina udaraca? Dužina sezone? -.

ATP je već uveo neke promene i smanjio opterećenje starijih tenisera tokom 11-mesečne sezone, omogućivši da oni koji su duže od 12 godina na turu, koji su igrali preko 600 mečeva ili su stariji od 31 godine mogu da preskaču inače obavezne Masters turnire. Ali imajući u vidu povrede koje su već pretrpeli i Đoković i Vavrinka i Nadal, pitanje o pravilima u tenisu su već veliki problem, a tek je početak sezone.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.