U trendu

Novi sastav za novi kajak

Na prošlogodišnjem Prvenstvu Evrope u Moskvi Srbija je osvojila tri zlatne i jednu bronzanu medalju. Zlatne medalje u neolimpijskim disciplinama osvojile su Kristina Bedeč u jednosedu i Milica Starović i Dalma Ružičić Benedek u dvosedu na 1.000 m, a u olimpijskim disciplinama šampionsku titulu osvojili su Nebojša Grujić i Marko Novaković u dvosedu na 200 m, dok su Marko Tomićević i Milenko Zorić izborili bronzu u dvosedu na 1.000 metara.

Na redu je novi šampionat Starog kontinenta, domaći je Plovdiv od 14. do 16. juna i na njemu će sve biti novo – promenjen je olimpijski program, pa je i reprezentativni sastav doživeo dosta promena a njih sprovodi novi stručni štab na čelu sa selektorom Borom Sibinkićem.

U olimpijskom programu sada je po šest disciplina u muškoj i ženskoj konkurenciji, po četiri u kajaku (muškarci: K1, 200 m; K4, 500 m; K1 i K2 1.000 m; žene: K-1, 200 m; K1, K2 i K4 500 m) i po dve u kanuu (muškarci: C1 i C 2 1.000 m; žene: C1, 200 m i C2, 500 m).

Među njima nema kajaka dvoseda na 200 m i iako će se ova disciplina poslednji put veslati na evropskim šampionatima Grujić i Novaković neće braniti zlato iz Moskve.

– Nažalost to je disciplina u kojoj su Grujić i Novaković dominirali poslednjih godina, sem na Olimpijskim igrama u Riju. Mi smo se dogovorili da se maksimalno posvetimo olimpijskim disciplinama i zbog toga nećemo imati dvosed na 200 metara, a Grujić i Novaković nastupaju u četvercu na 500 metera, novoj olimpijskoj disciplini koja je zamenila četverac na 1.000 metara. U muškom delu reprezentacije svi takmičari u olimpijskim disciplinama nastupiće u samo po jednoj disciplini što svedoči da im prilazimo s maksimalnom ozbiljnošću – kaže selektor Bora Sibinkić.

U Plovdivu ćemo imati tri muške posade u olimpijskim disciplinama – Marka Dragosavljevića, dvostrukog prvaka Evrope na 200 m, Marka Tomićevića i Milenka Zorića, olimpijske vicešampione na 1.000 m i novi četvorosed u kojem su Nebojša Grujić, Marko Novaković, Stefan Vekić, Vladimir Torubarov.

U jednosedu na 1.000 m ni jedan naš takmičar nije dokazao da je spreman za najjaču evropsku konkurenciju, a Strahinja Mladežić, jedini naš kanuista koji je poslednjih godina učestvovao na velikim takmičenjima više nije u reprezentativnom pogonu.

U Plovdivu Srbija će prvi put na evropskim šampionatima imati predstavnice u kanuu, pošto su jednoklek na 200 i dvoklek na 500 m postale olimpijske discipline, a Nikolina Mijušković i Nikolina Milić su na Evropskom juniorskom šampionatu u Beogradu pokazale da su najbolje u svom uzrastu i da im treba pružiti šansu u ovom olimpijskom ciklusu. Mijuškovićeva je dvostruka šampionka Evrope – u jednokleku na 200 i dvokleku s Milićevom na 500 m, dakle u olimpijskim disciplinama. Put u Plovdiv im je, kako kaže Sibinkić, nagrada za sve što su učinile do sada.

– Iduće godine Beograd je domaćin Evropskog seniorskog prvenstva i do tada posvetićemo im maksimalnu pažnju – dodaje selektor.

U olimpijski četverac na 500 m umesto Dalme Ružičić Benedek, koja je na jednogodišnjem odmoru, uskočila je Kristina Bedeč, a novo je da su sestre Olivera i Nikolina Moldovan ponovo izborile reprezentativni dres u dvosedu na 500 m. Istina, učinile su to i u kvalifikacijama za Rio, ali na Olimpijskim igrama odlukom tadašnjeg stručnog štaba veslale su Milica Starović i Nikolina Moldovan.

– Povratak sestara Moldovan u reprezentativni dvosed nije iznenađenje. Ceo naš program nose četiri takmičarke, tako da ih trenutno nemamo dovoljno za sve discipline, ali situacija će se popraviti već iduće godine kada se seniorskom timu priključe Biljana Relić i Marija Dostanić. Prošle nedelje organizovali smo na treningu izbornu trku za dvosed na 500 m i sestre Moldovan su bile za metar ispred Starovićeve i Bedečove, dok su Relićeva i Dostanićeva bile treće.

Zato će one veslati u Plovdivu, a raspored disciplina omogućava im da na kraju nastupe i u dvosedu na neolimpijskih 200 metara, a prethodno sve četiri seniorke veslaće u četvercu kojem poklanjamo najveću pažnju. U svakom slučaju ovaj sastav je najbolji koji trenutno imamo – zaključio je Bora Sibinkić.

Danas naši reprezentativci kreću autobusom u Plovdiv, sutra i u četvrtak treniraće na regatnoj stazi, a u petak ih čekaju kvalifikacije i polufinala na 500 i 1.000 m. Za medalje na koje su navikli naše ljubitelje sporta veslaće u subotu i nedelju.

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.