U trendu

Oglasila se ECA: Odbacili smo ideju o Superligi, ovo je još jedan pokušaj obmane

LONDON – Asocijacija evropskih klubova (ECA) saopštila je večeras da je ideja o fudbalskoj Superligi odbačena još 2019. godine i dodala da je ovo takmičenje još jedan pokušaj obmane, prenose britanski mediji.

Izvršni direktor Superlige Bernd Rajhart izjavio je ranije danas da bi to takmičenje moglo da bude sastavljeno od 80 klubova u formatu koji bi se igrao u više divizija. On je dodao da bi se takmičenje zasnivalo samo na sportskim rezultatima, bez stalnih članova, a svakoj ekipi bilo bi garantovano najmanje 14 utakmica po sezoni.

„Ova preoblikovana ideja je već predložena, o njoj je diskutovano i odbačena je od strane svih zainteresovanih strana još 2019. godine. Ovo je samo još jedan pokušaj obmane, kao i da se destabilizuje konstruktivni rad koji se trenutno odvija između stvarnih aktera u fudbalum“, navodi se u saopštenju ECA.

Kompanija A22, koja je osnovana da sponzoriše i podrži Superligu, tvrdi da je konsultovala 50 evropskih klubova od oktobra prošle godine i razvila 10 principa zasnovanih na tim konsultacijama kako bi se napravila liga novog izgleda.

„ECA je poslednjih godina napravila veliki napredak i pozitivne promene u saradnji sa svim fudbalskim akterima, a od 2024. će više klubova iz više zemalja učestvovati u evropskim muškim klupskim takmičenjima svake sezone… Značajan napredak može da se vidi i u drugim aspektima igre, od ženskog fudbala, omladinskog, razvoja akademije, finansija i regulative do održivosti i društvenog uticaja. Ovako izgleda prava promena. Krenuli smo dalje, kada će A22?“, dodaje se u saopštenju Asocijacije evropskih klubova.

Udruženje evropskih liga je istaklo da u potpunosti podržava model takmičenja, koji je sada na snazi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.