U trendu

Ovo je najluđi tim u Ligi Evrope: Igraju balet, pišu knjigu i pobeđuju velikane

Oni igraju balet, pišu knjige i organizuju likovne izložbe, međutim fudbaleri švedskog prvoligaša Ostersunda su i jedno od najprijatnijih iznenađenja Lige Evrope. Pre samo četiri godine Ostersunds je igrao u trećoj ligi, ali danas je ovaj klub iz središnje Švedske jedna od najzanimljivijih priča fudbalske Evrope.

Gotovo neverovatno zvuči podatak kako je Ostersunds u svojoj prvoj prvoligaškoj sezoni stigao do Evrope i to kao pobednik nacionalnog Kupa, a potom u evropskoj premijeri izborio takmičenja po grupama Lige Evrope.

Ostersunds ili OFK kako ga zovu Šveđani, morao je da prođe kroz tri pretkola i na tom putu je izbacio turskog velikana Galatasaraj, a potom i luksemburšku Folu Esch, i grčkog doprvaka PAOK. U šest susreta u kvalifikacijama Šveđani su upisali četiri pobede, po jedan remi i poraz.

Žreb ih je smestio u grupu J zajedno sa Atletiko Bilbaom, Hertom Berlin, i Zorjom Lugansk. Većina stručnjaka je smatrala kako španski i nemački sastav neće imati većih problema. Međutim, nakon dva kola na vrhu se nalazi Ostersund sa šest bodova nakon što je u prvom kolu u Ukrajini porazio Zorju 2:0, a potom na svom terenu Hertu 1:0. Zorja je druga sa tri boda, dok Atletik i Herta imaju po jedan bod.

„Drugi klubovi su ih odbacili jer nisu dovoljno dobri, a ovde su postali fantastični“

Međutim, igrači OFK-a nisu obični fudbaleri. Oni zajedno pišu knjigu, organizuju likovne izložbe, izveli su Labudovo jezero, balet Petra Iljiča Čajkovskog. Izbeglicama doniraju ulaznice, čak su organizirali sve kako bi pomogli lokalnim ženama da se sigurno noću vraćaju kući.

„Mnogi od njih su odbačeni iz drugih klubova. Smatralo se da nisu dovoljno dobri. Međutim, kada smo ih spojili u okruženju poput našeg, postali su fantastični igrači u Evropi,“ kazao je tvorac švedskog čuda Englez Grejem Poter (42).

„Naša evropska pustolovina za sada prolazi sjajno. Momci uživaju u svakom nastupu i to je najvažnije. Mislim da još nisu svesni uspeha koji su ostvarili,“ dodao je do sada malo poznati engleski stručnjak.

Poter i predsednik kluba Danijel Kindberg sa ponosom naglašavaju kako nisu stvorili klub, već „Akademiju kulture“. Oni su to učinili ne samo kroz talenat i naporan rad, već i kroz jedinstveni pristup timskom vezivanju. Zajedno su stvorili okruženje kao niko drugi u svetu fudbala, asimilirajući igrače iz Nigerije, Gambije, Gane i Iraka.

„Pokušavamo da izgradimo tim koji se oseća prijatno u neprijatnim situacijama. Iz fudbalske perspektive, postavljanje mladih fudbalera u situacije u kojima moraju da pevaju i plešu ili radie nešto što im nije poznato, pomoglo nam je da izgradimo zajedništvo i duh tima. Onda je bilo lakše raditi na terenu,“ otkrio je Poter dodavši: „Želeli smo da postignemo da budu bolji kao osobe, a ne samo kao igrači. Da postanu hrabriji i samouvereniji, da razumeju jedni druge.“

Klub organizuje radionice, a igrači i treneri glume i igraju balet

Tako svake godine svi igrači, stručni štab ali i predsednik i službenici u lokalnom pozorištu izvedu jednu predstavu. Poslednji put to je bio balet Labudovo jezero.

„U klubu imamo i niz radionica. One su nam važne za dve stvari. Jedna je hrabrost, a druga je donošenje odluka,“ dodao je Poter.

Pomoćni trener Bili Rid, bivši menadžer Hamilton Academical, sa smeškom je dodao, prenosi Index.

„Kad sam prvi put došao rekao mi je da ćemo napraviti umetničku izložbu slika. Mislio sam ovaj je lud, ovde ću ostati jedan minut. Bio sam potpuno van moje zone udobnosti, jer očajno crtam. Ali nije trebalo dugo da shvatim da nije reč o slikanju već o povezivanju zajednice i učenju novih ideja.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.