U trendu

Sale Đorđević: Dončić je čudo, ali niko nije bolji od Dražena

Jedva nekoliko dana prošlo je od bitke u finalu Evrobasketa, a Sale je već „preživeo“ doček u Beogradu, oproštaj Dude Ivkovića u Atini i put za Zadar, gde je otvorio predsezonski košarkaši turnir u Evropi, Zadar Basketball Tournament.

Hrvatski mediji su iskoristili dolazak Đorđevića, koji je u opširnom intervju za “Indeks” govorio o EP, druženju sa Hrvatima, Luki Dončiću, Draženu Petroviću, ali i reprezentaciji Srbije.

Ipak, najzanimljiviji deo razgovora je vezan za silazak Hrvata sa postolja, kao i raspad SFRJ reprezentacije koja je bi sigurno bila ozbiljan rival i NBA zvezdama.

-Pritisak državnih vrhova na sportiste je bio veliki i ne samo tada. Sećam se da su Zdovca uklonili iz reprezentacije Jugoslavije u polufinalu Rima. Bio sam tamo, svi smo zajedno plakali. Tako je bilo. Sportisti su se uvek koristili u razne nacionalističke svrhe i interese. Neki pametniji su se isključili, neki su to radili iz uverenja, što je sasvim legitimno. Silazak sa postolja? Ne mogu da kažem da je to bio ružan čin, ali je svakako bio neprimeren za jedno tako veliko takmičenje. Nema opravdanja. Mi to danas prihvatamo kao deo ludog vremena, ali to je bio nepotreban potez. Iste godine smo igrali kvalifikacije za Eurobasket u Sofiji, a reprezentacija BiH nije htela da igra protiv nas iz političkih razloga. Ali hajde. Sportisti su često žrtve jer se nađu u tim situacijama koje ih obeleže ili ostanu ucrtane u njihovu biografiju – kazao je Đorđević.

Usledilo je pitanje o famoznom grljenju sa Dinom Rađom u liftu.

– Istina je, bilo je napeto, između nas i njih za večerom bili su postavljeni drugi stolovi, zvali smo ih „EU stolovi“. Itekako smo se družili i do danas smo ostali dobri prijatelji. To niko ne može da nam oduzme. Isforsirano su nas razdvojili, ali naša prijateljstva pre raspada države su mnogo dublja i iskrenija. Spaja nas ono što smo zajedno proživeli.

Dve godine kasnije takođe na Eurobasketu Đorđević je trojkom u poslednjoj sekundi srušio snove Hrvata o pobedi protiv mrskog rivala.

– Trojka Hrvatskoj na Evrobasketu značila mi je mnogo jer je bila prekretnica za naš srpski, u ono vreme jugoslovenski košarkaši put. Ko zna što bi bilo da je bilo obrnuto. O tome niko ne razmišlja.

Pohvalio je Đorđević i Slovence za koje smatra da nisu bili iznenađenje na tek završenom EP, a naravno hvalospeve idu i na račun Luke Dončića, kojeg su Hrvati hteli da uporedi sa Draženom Petrovićem.

– Niko se ne može porediti i meriti sa Draženom, on je bio najbolji. Dončić je čudo, ali svoj je igrač i neka ide svojim putem. Sazreva brzinom svetlosti, Real mu u tome pomaže i biće jedan od najboljih.

Iako je bio na “ratnoj nozi” sa Petrovićem, ljutio se na Dudu Ivkovića što ga nije vodio na veliko takmičenje danas iz ove uloge Đorđević razume bivšeg selektora SFRJ.

– Dražen mi je rekao da nikada neću igrati za Jugoslaviju, Duda Ivković me zaista nije vodio na turnir, ali danas razumem. Trebalo je povesti još nekoga ko je jak u odbrani, a Dražen je uvek mogao ubaciti 40 poena. To su bila sportska rivalstva i bila su vredna. Nisam hteo da igram sa Draženom nego protiv njega, tako je bilo i sa Rađom ili Kukočem, zaključio je Đorđević.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar