Srbija i formalno učesnik OI u Riju 2016. godine

Srbija je od danas i formalno učesnik Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016. godine, nakon što je na sednici Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije prihvaćen zvaničan poziv Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Foto: Beta

Foto: Beta

Članovi Izvršnog odbora usvojili su danas kriterijume za učešće takmičara iz Srbije na Igrama, u skladu sa opredeljenjem da u prvom planu bude rezultat, a ne broj sportista koji ide na Igre.

Prema kriterijumima, sportisti iz Srbije stiču pravo na takmičenje na Igrama ukoliko su uz redovan proces kvalifikacija osvojili kvotu ili normu u skladu sa pravilima MOK-a i nadležne međunarodne institucije.

Prema ovoj odluci, to će biti jedini način za učešće na Igrama, i u skladu s tim neće se prihvatati pozivi po bilo kom drugom osnovu kao što su „B“ norme, „B“ vremena, vajld karte, pozivne kvote, pozivi po osnovu tripartitne komisije, kao i realokacije normi i kvota.

Izvršni odbor OKS konstatovao je da Olimpijski tim do sada broji 66 kvalifikovanih sportista iz devet sportova: atletika, plivanje, rvanje, vaterpolo, kajak, streljaštvo, košarka, odbojka i veslanje.

Izvršni odbor OKS usvojio je odluku kojom, nakon poslednjeg preseka, na osnovu ostvarenih rezultata kategorizacija OKS u programu „Rio 2016“ broji 61 sportistu iz individualnih sportova i 7 ekipa.

Na osnovu ostvarenih rezultata u prethodnom periodu u kategorizaciju su ušli ženski četverac u kajaku K4 500 i Milenko Sebić po osnovu upisane kvote, koju je ostvario na Evropskom prvenstvu u Mariboru u dusciplini MK puška trostav.

Usvojeni su izveštaji sa prvih Evropskih igara u Bakuu i 12. Letnjeg evropskog festivala mladih u Tbilisiju.

Takođe, potvrđena je odluka da je predsednik Međunarodne rvačke federacije Nenad Lalović primljen u članstvo MOK-a.

Srbija inače, nije imala člana MOK-a od Borislava Stankovića koji je 2006. napunio 81 godinu i time iz punopravnog članstva, po pravilima MOK, postao počasni član ove organizacije.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar