U trendu

Zlatan Ibrahimović: Šveđani su „tihi rasisti“ (video)

Najbolji švedski fudbaler Zlatan Ibrahimović, koji je poznat po burnom temperamentu i drskosti, još jednom je izazvao reakciju javnosti zbog komentara o ograničenjima s kojima se susretao u karijeri zbog navodnog rasizma u Švedskoj.

Jedan od najpopularnijih aktivnih fudbalera tvrdi da je tokom čitave karijere imao drugačiji tretman zbog svog imena. Zbog svog imigrantskog porekla, dodaje, morao je da ulaže dodatne napore da bi uspeo.

„Mogućnosti koje imaju Svenson ili Anderson nema Ibrahimović ili bilo ko drugi sa drugačijim poreklom. Nikad nisam imao takve mogućnosti već sam ih morao sam uzeti“, izjavio je Ibrahimović u intervjuu za „Vijasat sports“.

​Uspešnom karijerom koja je počela u Fudbalskom klubu „Malme“ preko najpoznatijih svetskih klubova poput Barselone, Milana, PSŽ-a i Mančester junajteda, otvorio je vrata najvećih liga i reprezentacija za igrače stranog porekla, tvrdi Ibrahimović.

Međutim, uprkos ogromnom uspehu, nije bio tretiran na način na koji bi bio da je etnički Šveđanin, rekao je Ibrahimović optužujući medije.

„Dakle, tu je i tihi rasizam u medijima. Oni ne mogu prihvatiti da sam ja Ibrahimović. Ja volim što sam ja, što sam Ibrahimović i što sam Šveđanin. Ja sam novi Šveđanin, ja sam nova Švedska“, rekao je Zlatan.

Ibrahimovićev komentar nije prošao nezapaženo kod njegovih zemljaka i istovremeno je izazvao mnoštvo i kritika i podrške.

„Tako sam umoran od njegovih besmislica i glupih, prostih rečenica. Trebalo bi da se drži fudbala i da ćuti, jedan je od tipičnih negativnih komentara.

Drugi je komentarisao da je „Zlatan zvani Sven Svenson“ izricao identične sramne komentare tokom godina teško da bi dobijao priznanja koja je dobio, naglašavajući „potpuni nedostatak samosvesti“ kod Ibrahimovića.

Drugi su rekli da je imao iste šanse kao i drugi optužujući ga za oholost.

Istovremeno, mnogi Šveđani su podržali Zlatana nazivajući ga „savršenim uzorom za decu imigrantskog porekla“.

Ibrahimović je rođen u Malmeu, gradu koje se smatra najviše „multikulturnim“ u Švedskoj. Otac mu je Bošnjak a majka Hrvatica. Tokom blistave karijere koja traje skoro dve decenije, Ibrahimović je igrao za najveće evropske klubove — Ajaks, Juventus, Inter, Milan, Barselonu, PSŽ i Mančester junajted. Od 2001. do 2016. igrao je za reprezentaciju Švedske. Jedan od najboljih napadača na svetu osvojio 32 trofeja.

(Sputnjik)

3 komentara
  1. milan

    Swedjanin ili (snus) je nesto u pokusaju da bude ljudsko bice. AA je dobro opisao neke stvari koje cine Swedsku „demokratskom“ zemljom.Ali kada bi vam ispricao sve u detalje kakva je to pogan od ljudi trebalo bi mi najmanje 100 stranica A4 formata.Zato Srbi i dalje se palite na svedjane i „SWEDSKI STO“ Koji je zapravo jedna glupa izmisljotina a istovremeno pljuj te po Srbiji. PS:Svim Srbima koji ne veruju ovo sto pisem…Dabogda svi dosli u Swedsku.

  2. Nataša Gajić

    tihi… bato

  3. AA ( americki alah)

    101% tacno, kolevka nacizma je svedska, hitler je svoje ideje usvajao od svedjana. Rasisti su, mrze strance, zakonodavstvo im je upereno najvise protiv stranaca, za iste prekrsaje imaju razlicite presude u zavisnosti od toga “ ko ste“, cak su pred sudovima i partijski obojeni. Vladajuci imaju uvek privilegije, sudije im se ponasaju kao da su bogovi sa Olimpa, poznati su slucajevi krsenja zakona od sudija,: silovanja, pedofilizam, prostitucija koji su prosli bez kazni….sve u svemu bravo za Zlatana.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike