U trendu

Amazon pod lupom u Britaniji zbog kupovine akcija Deliveroa

LONDON – Britanski regulator za zaštitu konkurencije otvorio je istragu povodom Amazonove kupovine značajnog udela u britanskoj kompaniji za isporuku hrane Delivero (Deliveroo).

Britanski regulator naložio je dvema kompanijama da pauziraju sa daljim koracima sve dok se ne sprovede istraga o mogućem kršenju pravila konkurencije, prenosi britanski list „Gardijan“.

Komisija za zaštitu tržišne konkurencije (CMA) je saopštila da postoje „realne osnove za sumnju“ da bi ugovor „mogao da rezultira time da Amazon i Delivero prestanu da budu zasebna preduzeća“, i da se u bliskoj budućnosti spoje, što bi narušilo pravila konkurencije.

Delivero je saopštio da će ova investicija omogućiti toj kompaniji širenje, ali i da će doprineti jačanju konkurencije, dok su iz Amazona poručili da će od ekspanzije koristi imati potrošači i da će doći kreiranja novih radnih mesta, prenosi agencija AP.

Tačan iznos koji je Amazon potrošio na udeo u britanskoj kompaniji nije poznat, ali se zna da je Delivero u sklopu poslednje runde prikupljanja sredstva pribavio 450 miliona funti (564 miliona dolara).

CMA bi mogla da blokira dogovor dve kompanije, kao što je to uradila sa pokušajem spajanja trgovinskih lanaca Sejnsberis i Asda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.