U trendu

Američka centralna banka ne menja visinu kamatne stope uoči izbora

Američka centralna banka ostavila je danas, manje od nedelju dana uoči predsedničkih izbora u SAD, nepromenjenu visinu interesne kamatne stope, što se na tržištu i očekivalo.

Monetarni komitet Federalnih rezervi zadržao je medjubankarsku kamatu na nivou od 0,25 do 0,50 odsto, a u saopštenju tog tela nije navedeno da li će tokom decembra doći do povećanja.

Ta odluka izneverila je očekivanja pojedinih analitičara da će Centralna banka poslati jasan signal o mogućoj promeni kamatne stope 13. i 14. decembra, tokom poslednjeg godišnjeg sastanka.

Američka centralna banka takodje je saopštila da će srednjoročna inflacija dostići nivo od dva odsto, a da trenutno iznosi 1,2 odsto godišnje.

U saopštenju se dodaje da je privredni rast „ubrzan“ u prvoj polovini godine i povećan za 2,9 odsto u trećem tromesečju, dok su troškovi domaćinstava, koja su glavni pokretač najveće svetske ekonomije, „u blagom porastu“, ali da su investicije kompanija „i dalje slabe“.

Banka je takodje navela da su ekonomski rizici „uravnoteženi“ i potvrdila da će nastaviti da prati globalna ekonomska i finansijska kretanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.