U trendu

Antić: Francuski EDF zainteresovan za projekte hidroenergetike u Srbiji (VIDEO)

Francuska energetska kompanije EDF zainteresovana je da sa Srbijom razvija projekte u oblasti hidroenergetike u Srbiji, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić posle sastanka s predstavnicima te kompanije.

„Postoji veliko interesovanje da sa EDF-om radimo pre svega na projektima vezanim za unapredjenje naše prenosne distributivne mreže“, rekao je Antić novinarima.

Antić je ukazao da EDF jedna od najznačajnijih energetskih kompanija u svetu, sa 160.000 zaposlenih, od koje srpske kompanije iz tog sektora mogu mnogo da nauče i da zajedno razviju energetske projekte.

„Mi smo spremni da zajednički sagledamo neiskorišćene hidropotencijale i mogućnost izgradnje hidroenergetskih objekata na našim slivovima“, rekao je Antić.

Sastanku su prisustvovali vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Milorad Grčić i direktorka „Elektromreža Srbije“ Jelena Matejić.

Antić je naglasio da je dogovoreno da se intenzivira saradnja i odredjeno je ko će biti članovi stručnog tima.

„Prvi sledeći korak u toj saradnji je da će srpski stručnjaci posetiti Francusku i kompaniju EDF-a“, dodao je ministar.

Antić  je rekao i da je sa ambasadorom Francuske Frederikom Mondolinijem 18. januara potpisao sporazum kojim su odredjeni prioriteti buduće energetske saradnje, a tada je najavljena i poseta predstavnika EDF-a.

Mondolini je rekao da Francuska želi da pomogne ekonomski razvoj u Srbiji, kao i da su  privrednici iz te zemlje zainteresovani za saradnju s firmama iz Srbije.

„Delegacija preduzeća EDF-a je došla na sastanak da bi razmotrila mogućnosti saradnje u svim oblastima s preduzećima iz energetskog sektora u Srbiji“, rekao je ambasador.

On je istakao da je važno da se paralelno sa razvijanjem političkih odnosa dve zemlje, razviju i ekonomski odnosi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.