U trendu

Antić: U razmatranju i gasna interkonekcija sa Rumunijom

Ministar rudarstva i eneregtike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da Srbija aktivno radi na projektu gasne interkonekcije sa Bugarskom, ali da je zainteresovana i za interkonekciju sa Rumunijom.

„Sa velikom pažnjom pratimo gasne projekte u regionu. Za Srbiju je interkonekcija gasovoda sa Bugarskom ključni projekat, ali sve ozbiljnije razmatramo i interkonekciju sa Rumunijom koja je došla do dobrih rezultata u istraživanju svojih gasnih nalazišta i polja u Crnom moru“, rekao je Antić novinarima.

On je u Aleksandrupolisu u Grčkoj, gde se održava prvi naftno-gasni forum u organizaciji Grčke asocijacije za energetsku ekonomiku i Američko-grčke privredne komore, razgovarao sa ministrima energetike Grčke i Bugarske Jorgosom Statakisom i Temenuškom Petkovom.

„Na trilateralnom sastanku resornih ministara ocenjeno je da je energetska bezbednost regionalno pitanje i da je potrebno da pre svega zajednički razmatramo pitanja snabdevanja gasom“, kazao je Antić.

On je istakao da je razvoj projekata gasne interkonekcije izmedju Srbije i Bugarske i Grčke i Bugarske jedno od  značajnih pitanja diverzifikacije snabdevanja gasom u regionu.

„Razmatrali smo i projekat izgradnje terminala za tečni prirodni gas (LNG) u Aleksandrupolisu i ocenili da zavredjuje našu zajedničku pažnju i dodatne analize. Svi ti projekti moraju da prodju neophodne testove, pre svega tržišne prirode i da se vidi stepen njihove opravdanosti“, istakao je Antić.

Najavio je da će 28. i 29 septembra u Bukureštu biti novi sastanak resornih ministara Srbije, Grčke i Bugarske na kojem će se razgovarati o projektima gasne inerkonekcije i biti potpisana deklaracija kojom će sve tri države uskladiti dinamiku realizacije tih projekata.

Sledeći trilateralni sastanak ministara energetike, kako je dodao, trebalo bi da bude održan krajem godine u Beogradu.

Antić je kazao da je naftno-gasnom forumu preneo stav da Srbija insistira na obezbedjivanju pune sigurnosti snabedevanja gasom privrede i gradjana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.