U trendu

Apel Mekdonaldsu: Odustanite od mesa tretiranog antibioticima

Humanitarna organizacija Šer ekšn je pokrenula na internetu kampanju kojom želi da izvrši pritisak na svetski lanac brze hrane Mekdonalds kako bi prestao da koristi životinjske proizvode tretirane antibioticima, prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Stručnjaci upozoravaju da upotreba antibiotika u uzgoju stoke dovodi do razvoja superbakterija otpornih na antibiotike, zbog čega je Šer ekšn pozvao Mekdonalds da u svojih 30.000 restorana širom sveta prestane da koristi piletinu, govedinu, svinjetinu i mlečne proizvode od životinja tretiranih antibioticima.

Prema podacima Šer ekšna, više od 70 odsto upotrebe antibiotika u SAD otpada na stočarstvo, a medicinski stručnjaci smatraju da rutinska upotreba antibiotika u prevenciji, umesto u lečenju životinja na farmi, doprinosi rastu „superbakterijskih“ infekcija otpornih na lekove od kojih godišnje samo u SAD-u umire 23.000 ljudi.

Svet je, kako upozoravaju stručnjaci, na rubu „post-antibiotske ere“ nakon što je u novembru prošle godine u Kini otkrivena bakterija otporna na antibiotik kolistin koji se koristi kad svi ostali lekovi zakažu.

Šer ekšn je, iz tog razloga, pozvao potrošače da pošalju e-mail izvršnom direktoru Mekdonaldsa Stivu Isterbruku u kom će zatražiti obustavu upotrebu mesa tretiranog antibioticima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.