U trendu

Aston Martin razmiĆĄlja o fabrici u Makedoniji

Britanski proizvodjač luksuznih sportskih automobila „Aston Martin“ razmiĆĄlja o otvaranju nove fabrike u Makedoniji, objavila je danas agencija Rojters.

Visoki predstavnik makedonske vlade je potvrdio da je Makedonija u trci za moguću lokaciju za izgradnju fabrike „Aston Martina“, navodi se na sajtu agencije.

Taj britanski proizvodjač automobila je u okviru proơirenja asortimana i ponovnog ostvarivanja profota prvobitno je razmatrala spisak od 19 mogućih lokacija, koji je krajem proơle godine smanjen na dva mesta – jedno u SAD u Alabami i jedno na Bliskom istoku, ali je Makedonija u poslednjih nekoliko sedmica dala ponudu koja je dobra za tu kompaniju.

Makedonija, koja nije bila uĆĄla u uĆŸi izbor, vratila se sa jakom ponudom, naveo je Rojtersov izvor, ĆĄto je potvrdi i neimenovani makedonski zvaničnik.

„Aston Martin“, čiji su vlasnici italijanska grupacija Investindustrial i kuvajtska grupacija Tejara kapital, odluku o tome gde će graditi novu fabriku trebalo bi da donese u narednih nekoliko sedmica.Proizvodjač automobila, poznat i po sportskom modelu DB5 koji je vozio DĆŸejms Bond, planira da do kraja ove decenije četiri puta poveća proizvodnju na oko 15.000 automobila.

Kompanija „Aston Martin“ koja je 2014. četvrtu godinu za redom ostvarila gubitak prvobitno je planirala da novo postrojenje otvori na domaćem trĆŸiĆĄtu ali im je nekoliko zemalja,medju kojima je i Makedonija, ponudilo velikoduĆĄne subvencije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.