Aston Martin razmišlja o fabrici u Makedoniji

Britanski proizvodjač luksuznih sportskih automobila “Aston Martin” razmišlja o otvaranju nove fabrike u Makedoniji, objavila je danas agencija Rojters.

Visoki predstavnik makedonske vlade je potvrdio da je Makedonija u trci za moguću lokaciju za izgradnju fabrike “Aston Martina”, navodi se na sajtu agencije.

Taj britanski proizvodjač automobila je u okviru proširenja asortimana i ponovnog ostvarivanja profota prvobitno je razmatrala spisak od 19 mogućih lokacija, koji je krajem prošle godine smanjen na dva mesta – jedno u SAD u Alabami i jedno na Bliskom istoku, ali je Makedonija u poslednjih nekoliko sedmica dala ponudu koja je dobra za tu kompaniju.

Makedonija, koja nije bila ušla u uži izbor, vratila se sa jakom ponudom, naveo je Rojtersov izvor, što je potvrdi i neimenovani makedonski zvaničnik.

“Aston Martin”, čiji su vlasnici italijanska grupacija Investindustrial i kuvajtska grupacija Tejara kapital, odluku o tome gde će graditi novu fabriku trebalo bi da donese u narednih nekoliko sedmica.Proizvodjač automobila, poznat i po sportskom modelu DB5 koji je vozio Džejms Bond, planira da do kraja ove decenije četiri puta poveća proizvodnju na oko 15.000 automobila.

Kompanija “Aston Martin” koja je 2014. četvrtu godinu za redom ostvarila gubitak prvobitno je planirala da novo postrojenje otvori na domaćem tržištu ali im je nekoliko zemalja,medju kojima je i Makedonija, ponudilo velikodušne subvencije.

(Beta)

Ostavite komentar