U trendu

Atanaskovic: Žene nikad nisu imale veću pomoć države

BEOGRAD – Žene nikad nisu imale veću moć, snagu, i pomoć od države da uspeju, treba da iskoristite taj momenta, a ministarstvo je tu da pomogne, poručila je danas ministarka privrede Anđelka Atanasković.

Ona je na konfereciji „Preduzetnice-Razvojna snaga Srbije“ pred preduzetnicama iz cele Srbije rekla da je kao direktor imala problema da je prihvate zato što je žena, ali da je trudom, radom i dokazivanjem uspela.

Dodala je da je programom podrške preduzetnicama ministarstvo podstaklo žene i da se to pokazalo kao odlično jer su dobile snagu i volje da krenu u biznis.

„Sredstva iz programa za žene preduzetnice otišla su vrlo brzo prošle godine. Da imamo više sredstava otišlo bi još i više. Drago mi je da se svakim danom vidi pomak u ovoj oblasti“, rekla je ministarka.

Podsetila da je u Srbiji žena na čelu izvršne vlasti, da je žena gotovo 50 odsto u Vladi, da imamo guvernerku, te da su žene preduzetnice značajan deo privrede, te da čine četvrtinu privrednika Srbije.

„Predan i naporan rad ne poznaje pol“, ocenila je i podsetila da je osnazivanje žena za preduzetništvo jedan od prioriteta Ministarstva privrede.

Rekla je da su iz programa ministarstva 2021. 73 žene preduzetnice dobile finansijsku podršku od oko 72,2 miliona dinara bespovratno.

Rekla je i da je posle 10 godina opet u izradi studija o razvoju ženskog preduzetništva i podsetila na značaj međusobne podrške koju žena pružaju kroz udruženja preduzetnica.

Istakla je da će ministarstv i dalje raditi na dobrom poslovnom ambijentu za žensko preduzetništvo, te promovisanju rodne ravnopravnosti i jednakog uključivanja polova.
„Srbija je zemlja bogata obrazovanim, uspešnim i ambicoznim ženama. Država će nastaviti da pruža podršku ženama da doprinesu razvoju Srbije“, rekla je ona.
Direktorka agencije UNWoman u Srbiji Milana Rikanović rekla je da je za deset godina broj preduzetnica formalno porastao za dva posto, pa je sada 27 posto, a da je u suštini i veći.
Žene preduzetnice su relatinvno ravnomerno regionalno raspoređenje, nešto ih je više u Beogradu,a manje na jugoistoku Srbije.
Iako ima promena, i dalje u ostaju rodni jaz, odnosno segregacija u biznisima, rekla je ona.
Dodala je da se smanjuje broj preduzetnica u sektorima trgovine, ugostiteljstva, a povećao se u oblasti IKT tehnologije, što je dokaz da su žene prepoznale potencijal za razvoj.

Ocenila je da žene preduzetnice nisu homogena grupa, pa im trebaju trebaju i različiti vidovi podrške.

„Vazno da se od žena preduzetnica čuje šta im je potrebno. Da Ministarstvo onda kreira svoje politike na osnovu vaših potreba“, rekla je ona.

Direktorka sektora preduzetništva PKS Branislava Simanić istakla je da je žensko preduzetništvo prepoznato kao resurs novog zapošljavanja.
Navela je da PKS u razvoju ovakvog preduzetništva insistira na edukaciji, inovativnosti i digitalizaciji, da bi ženski biznisi bili održivi i konkurentni.

„Žene u Srbiji su brojnije, obrazovanje, ali manje plaćene i lakše dobijaju otkaz, treba to menjati“, poručila je.

Predsednica Udruzenja poslovnih žena Sanja Popović Pantić kao značajno istakla je da posle ministarstva koje je to činilo do sada i APR zvanično od 2022. godine prati žensko preduzetništvo, a podaci tako dobijeni važan su input za programiranje pravih mera.

Ocenila je da je „mala revolucija“ prvi program Ministarstva za podršku ženama preduzetnicama i mladima, te navela da je udeo ženskih preduzeća u segmentu malih i srednjih porastao sa 25,8 u 2011. na 33 posto u 2021. godini.

Izazov su krize koje su nas pogodile i koje će trajati, moraćemo da nađemo rešenja za održivost već uspostavljenih biznisa, posebno u sektoru usluga gde žene dominiraju, poručila je Popović Pantić.

Predstavljajuci svoj uspesan biznis model Liljana Karaklajić iz D Expresa koji zapošljava 1,2 hiljade ljudi ocenila je da kad na skupovima vidi koliko je uspešnih žena shvati da one mogu da vode i državu.

Navele je da 2003. ženama u biznisu niko nije pridavao značaj, da su bez podrške bile i 2008. godine i da je ogromna razlika u odnosu na sadašnju situaciju, dodajući da je od 2018. godine država maksimalno uključila snage i sredstva da motiviše preduzetnice i mlade preduzetnike, i da je to za svaku pohvalu.

O startu svoje firme MDM NEW Fashion iz Ivanjice, do čega je došlo posle stečaja Javora govorile su Ljiljana Savić i Irena Krsmanović koje su naglasile snažnu podršku ministarstva, PKS, fonda za razvoj i razvojne agencije.

Firmu su pokrenule novcem dobijenim za otpremnine sa 15 zaposlenih,sada ih je 50, a rade i za strane kupce. Navele su da kroz novi investicioni kredit Fonda za razvoj kupuju poslovni prostor i pokreću modni studio da bi promovisali svoj brend.

Uz naporan rad istakle su značaj poverenja zaposlenih, kao i poslovnih partnera, i poručile da se snovi ostvaruju, kada se veruje u sebi i bude uporan.

Nina Rusic je posle rada u bankarstvu i finansijama Kanade u Beogradu koristeci podršku države pokrenula firmu Indijana doo i pozvala je žene da iskoriste programe finansijske i nefinansijske podrške jer „ni mnoge razvijenije zemlje ne podržavaju ovako preduzetništvo“.

U diskusiji su se čuli predlozi preduzetnica da se definiše status preduzetnica na porodiljskom i trudničkom, da im se pruži beneficirani radni staž, predloženo je da se programi podrške prošire i na umetnice, a ministarka je pozvana u Zaječar da vidi kako u juistočnoj Srbiji gotovo da ne postoji žensko preduzetništvo.

Mnistarka Atansković je sumirajuci diskusiju istakla značaj podrške ženskom preduzetništvu i ocenila da su žene odgovornije i pametnije, jer kad mogu da izdržavaju porodicu i decu izvedu na pravi put, mogu da vode i kompanije i države.

Treba da iskoristimo momenat, kazala je ministarka i zaključila:
„Nikad žene nisu imale veću moć, snagu, i pomoć od države da uspeju. Iskoristite to, a ministarstvo je tu da pomogne“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.