Bajatović: Neće biti poskupljenja gasa sledeće godine

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da neće biti problema u snadbevanju gasom, kao i da sledeće godine neće biti poskupljenja gasa u Srbiji.

Bajatovic je za TV Pink rekao vlada neće više moći da utiče na cenu gasa te da će cena pratiti trendove u svetu.

“Ako cena gasa bude rasla na svetskom tržištu, tako će biti i kod nas, ako bude padala, padaće i kod nas”, rekao je Bajatović.

Bajatović je rekao da nema ni političkih ni obaveštajnih procena da može da bude problema sa snadbevanjem gasa iz pravca Ukrajine.

On je rekao i da Srbija ima rezerve gasa za tri meseca, navodeći da u Banatskom dvoru postoje rezerve od 450 miliona kubnih metara.

Bajatović je kazao da se za sledeću godinu očekuje oko 170 dolara za hiljadu kubika gasa na ukrajinsko-mađarskoj granici, tako da će ta cena na našoj granici biti oko 220 dolara, “što je veoma udobno i daleko jeftinije od drugih energenata”.

Generalni direktor Srbijagasa je rekao da kada se to preračuna vidi se da će cena kod nas biti oko trideset i nešto dinara za kubik, a zavisiće najviše od kursa dolara koji jača.

“Nema poskupljenja gasa u idućoj godini sigurno, bez obzira na rat na Bliskom istoku. Takođe, neće kod nas biti ni pojeftinjenja, a jedino što može da utiče na cenu gasa to je kurs dolara, ali u pitanju su male korekcije”, naveo je Bajatović.

Toplane su, kako je rekao, takođe popravile svoju likvidnost i neće biti nikakvih problema.

Bajatović je kazao da je pokrenuta proizvodnja u Azotari, Patrohemiji i Metanolsko-sirećetnom kombinatu i da su u toku razgovori sa strateškim partnerima.

“Do juna naredne godine moramo da nađemo strateške partnere za te firme i one moraju biti zdrave”, kazao je Bajatović.

(Tanjug)

Ostavite komentar