U trendu

Bajden: Gasovod Severni tok 2 je loš posao za Evropu

Potrpedsednik SAD-a DŽo Bajden izjavio je danas da Sjedinjene Države smatraju da je projekat gasovoda Severni tok 2, u koji su uključene Rusija i nekoliko evropskih energetskih kompanija, „loš posao“ za Evropu, izveštava agencija Rojters.

Ruski Gasprom i negovi evropski partneri dogovorili su prošle godine projekat izgradnje tog gasovoda, koji će ići ispod površine Baltičkog mora do Nemačke.

Međutim, mnoge istočnoevropske zemlje i Sjedinjene Države smatraju da bi on mogao da ograniči diverzifikaciju dobavljačkih ruta i da utiče na energetsku sigurnost Evropske unije, koja trećinu svojih potreba za gasom podmiruje iz Rusije.

Bajden je stav o Severnom toku 2 izneo na konferenciji za novinare u Švedskoj, dodaje Rojters.

Gasovod, čiji bi ukupan godišnji kapacitet bio 55 milijardi kubnih metara gasa, udvostručio bi količinu gasa koja bi se iz Rusije direktno isporučivala u Nemačku preko Baltičkog mora, zaobilazeći Ukrajinu kao tradicionalnu tranzitnu rutu.

Zemlje EU su, međutim, podeljene u pogledu tog projekta. Baltičke i istočnoevropske države, uključujuci Poljsku, protive se izgradnji tog gasovoda, dok ga Nemačka, koja žarko želi da obezbedi snabdevanje jeftinim gasom, podržava.

Gaspromovi evropski partneri u ovom projektu su kompanije Anži, OMV, Šel, Uniper i Vinteršel.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike