U trendu

Bankarski gigant sa Vol Strita napusta rusko trziste

NJUJORK – Bankarski gigant sa Vol Strita, Sitigrup, saopštio je danas da će zatvoriti podružnice u Rusiji za poslovanje s privredom i stanovništvom počev od ovog tromesečja i očekuje da će ga to koštati oko 170 miliona dolara u narednih 18 meseci.

Ova američka banka, sa najvećim prisustvom u Rusiji, najavila je još u aprilu 2021. izlazak iz poslova sa stanovništvom u Rusiji u okviru šireg plana napuštanja nekih prekomorskih tržišta. Plan izlaska iz Rusije je u martu proširila i na poslove s privredom nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali nije uspela da nađe kupca ni za jedan od navedenih biznisa, prenosi CNBC.

Zatvaranje će pogoditi oko 2.300 od 3.000 Sitijevih zaposlenih u 15 filijala u Rusiji, saopštila je banka. Sitigrup se pridružio drugim velikim igračima sa Vol Strita koji su takođe zatvorili ili najavili planove zatvaranja preduzeća u Rusiji, zbog sankcija koje su toj zemlji uvele zapadne države.

Sitigrup je otkrila da je njena izloženost prema Rusiji iznosila 8,4 milijarde dolara, zaključno s 30. junom ove godine.

„Istražili smo više strateških opcija za prodaju ovih poslova u proteklih nekoliko meseci. Jasno je da postepeno povlačenje ima najviše smisla s obzirom na mnoge otežavajuće faktore u okruženju“, naveo je u saopštenju Titi Koul, glavni izvršni direktor Sitija za franšize u inostranstvu.

Izlazak iz Rusije će uticati na bančine depozitne račune, investicije, kredite i platne kartice.

Sitigrup je danas takođe saopštila da će nastaviti da pruža podršku njenim multinacionalnim institucionalnim klijentima, posebno onima koji prolaze kroz složen proces zatvaranja svojih operacija u Rusiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.