U trendu

Basta: Diverzifikacija u snabdevanju energentima prioritet

BEOGRAD – Direktor Javnog komunalnog preduzeća „Beogradske elektrane“ Rade Basta izjavio je danas da je cilj tog preduzeća da ubuduće ne zavisi od ruskog gasa i drugih dobavljača, već da se u što većoj meri osloni na svoju proizvodnju.

„To ćemo postići kroz naše razvojne projekte, a diverzifikacija u snabdevanju energentima nam je ključni prioritet“, poručio je Basta, koji je danas sa potpredsednicom Vlade Zoranom Mihajlović i gradonačelnikom Beograda Zoranom Radojičićem potpisao trilateralni ugovor o korišćenju sredstava zajma namenjenih projektu „Rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u Srbiji – faza 5“.

Svečanom potpisivanju prisustvovao je i ambasador Nemačke Tomas Šib.

„Želim da se zahvalim ministarki Zorani Mihajlović, njegovoj ekselenciji ambasadoru Tomasu Šibu, KfW banci i Gradu Beogradu koji podržavaju razvojne projekte „Beogradskih elektrana“, istakao je Basta.

Preduzeće na čijem je čelu, kako on kaže, najveći je proizvođač i distributer toplotne energije u jugoistočnoj Evropi i snabdeva više od milion građana Beograda

„Prioriteti ovog preduzeća veoma važnog za energetsku stabilnost Srbije biće i dalje usmereni na sigurnost snabdevanja, ispunjenje ekoloških obaveza, modernizaciju, ekonomsku održivost i dalju realizaciju investicija”, rekao je Basta, kako su saopštile „Beogradske elektrane“.

Navodi se da će realizacijom projekta „Rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u Srbiji – faza 5“, biti obezbeđen pouzdaniji rad toplane, energetski efikasnije upravljanje sistemom i ostvarene značajne uštede.

Naznačen je i ekološki doprinos jer će biti smanjena emisija ugljen dioksida, a biće stvoreni i uslovi za proširenje kapaciteta i priključenje novih objekata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar