BDO: Globalna politička neizvesnost „nagriza“ M&A

BRISEL – Globalna aktivnost na tržištu spajanja i preuzimanja srednjih kompanija (M&A) je u drugom kvartalu 2018. godine pala za 6,6 odsto na kvartalnom nivou, budući da je registrovano ukupno 1.782 ugovora, prema publikaciji revizorsko-konsultantske firme BDO.

Vrednost tih ugovora je iznosila 157,8 milijardi dolara, što je za 4,5 odsto niže u odnosu na prethodni kvartal, navodi se u publikaciji dostavljenoj Tanjugu.

U poređenju sa drugim kvartalom prošle godine, registrovano je 353 manje transakcija, što je pad od 16,5 odsto, dok je njihova vrednost bila za 22 milijarde dolara niža u odnosu na isti period prošle godine, što je pad od 12,3 odsto.

Međutim, tek kada se sagleda period od proteklih pet godina, moguće je uočiti još niže podatke, naročito kada je reč o trećem kvartalu 2013. godine kada je registrovano 1.658 ugovora ukupne vrednosti 134,5 milijardi dolara.

Relativni pad vrednosti ugovora je, kako poručuju iz BDO, bio manji od pada obima sklopljenih ugovora, što ukazuje na nastavak trenda realizovanja vrednijih transakcija.

Prosečna vrednost ugovora iz drugog kvartala 2018. godine iznosila je 88,5 miliona dolara.

Uprkos poteškoćama sa Bregzitom, Ujedinjeno Kraljevstvo i Irska su registrovali skok u obimu sklopljenih ugovora od 16 odsto, dok su među industrijama sa najslabijim rastom: sektor široke potrošnje i TMT (tehnologija, mediji i telekomunikacije).

Ukoliko se sagleda broj ugovora, osim nordijskih zemalja (gde je registrovan skok od 2,0 odsto), Britanije i Irske (16 odsto), Velike Kine (10 odsto) i ostatka Azije (22 odsto), svi ostali regioni su zabeležili lošije podatke u drugom kvartalu nego u prethodnom.

Azija i dalje prednjači po broju sklopljenih M&A u oblasti nekretnina, sa učešćem od 76 odsto u globalnim ugovorima, dok je u Evropi registrovan pad od 46 odsto u prvom polugođu ove godine u odnosu na isti period prošle godine.

Aktuelno oprezno ponašanje automobilskih kompanija se, kako se ocenjuje u izveštaju, može objasniti zabrinutošhu od trgovinskog rata između SAD, EU i Kine, što samo dodatno pojačava postojeću tenziju oko evropske imigracione krize i populizma, kao i totalitarnih tendencija širom Evrope, naročito u Turskoj i Poljskoj.

Pooštravanju tenzija doprinose i predstojeći izbori u Južnoj Americi, referendum o Bregzitu i kinesko pooštravanje kontrole kapitala, ocenjuju analitičari BDO.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike