U trendu

Beogradska berza i ove godine zvonila za rodnu ravnopravnost

BEOGRAD – Beogradska berza i UN Globalni dogovor u Srbiji četvrtu godinu za redom učestvuju u globalnoj inicijativi „Zvonite za rodnu ravnopravnost“, koja se u periodu od 1. do 31. marta 2022. obeležava na 118 berzi na svim kontinentima, saopštila je danas Beogradska berza.

„Simboličnim oglašavanjem berzanskog zvona tokom marta meseca nastojimo da skrenemo pažnju javnosti na probleme rodne neravnopravnosti u društvu“, rekao je Siniša Krneta, direktor Beogradske berze.

Osmu godinu za redom, berze širom sveta obeležavaju Međunarodni dan žena, 8. mart, i ističu ključnu ulogu poslovnog sektora u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja i poštovanju Principa za osnaživanje žena Ujedinjenih nacija.

Kako je saopšteno iz Beogradske berze, u četvrtak 10. marta održan je događaj „Berzansko zvono za rodnu ravnopravnost“, na kome je ceremonijalno zvono za zatvaranje trgovanja zvonio direktor Beogradske berze.

Krneta je istakao da Beogradska berza i dalje ostaje posvećena ciljevima održivog razvoja, rodne ravnopravnosti, borbe protiv klimatskih promena i promocije odgovornog investiranja kao jedinog pravog načina za obezbeđivanje održive budućnosti i istinskog prosperiteta za sve.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković naglasila je da je Srbija na pravom putu i da u poređenju sa evropskim zemljama dobro stoji.

Kada je reč o pojedinim sektorima, naglasila je da žene prednjače u medicinskim naukama, kao i u oblasti istraživanja i razvoja, ali je ukazala na disparitet u učešću žena u informaciono-komunikacionim tehnologijama, gde vidi prostor za napredak.

Predsednica Upravnog odbora mreže Globalnog dogovora u Srbiji (Delta Holding) Tijana Koprivica kazala je da je rodna ravnopravnost jedan od globalnih ciljeva održivog razvoja Agende 2030 Ujedinjenih Nacija, kao i da je lokalna mreža Globalnog dogovora izuzetno posvećena ostvarenju tog cilja.

„Osnaživanjem mladih žena, podrškom razvoju u karijeri stvaranjem podržavajućeg okruženja u kompanijama i u društvu, svi zajedno možemo da doprinesemo ostvarivanju ovog cilja. Ono što svi možemo da pružimo, i ujedno najvažnije, je podrška žena ženama“, rekla je Koprivica.

Kerolajn Brajt, regionalna menadžerka ESG (ekološkog, društvenog i upravljačkog) savetodavnog programa za Evropu, Centralnu Aziju i Latinsku Ameriku Međunarodne finansijske korporacije (IFC) istakla je da su berze u jedinstvenoj poziciji da utiču na svoja domaća tržišta.

Kako je rekla, one pomažu u povezivanju kompanija, investitora i regulatora, kako bi podržale prakse održivog razvoja, i imaju ključnu ulogu u okupljanju privatnog sektora kako bi se povećalo učešće žena u poslovnom i ekonomskom razvoju.

Unapređenje rodne ravnopravnosti u kontekstu klimatske krize predstavlja jedan od najvećih globalnih izazova današnjice, zbog čega je UN Women odabrao da ovogodišnji Međunarodni dan žena posveti temi „Rodna ravnopravnost danas za održivo sutra“.

Žene se sve više prepoznaju kao ranjivije na uticaj klimatskih promena u odnosu na muškarce, a ovom temom ističe se njihov doprinos u borbi za ublažavanje klimatskih promena i izgradnji održivije budućnosti za sve.

Natalija Ostojić iz UN Women istakla je je da oblast energetskog siromaštva najteže pogađa žene, koje su glavni potrošači energije u domaćinstvu, i da ima dosta prostora za ulaganje u povećanje energetske efikasnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.