U trendu

Čadež: Srbija danas mesto na kojem želite da investirate

BEOGRAD – Srpsko-austrijski poslovni forum „Smart Traffic“ počeo je danas u Beogradu, a predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je poručio da je Austrija trenutno jedan od najvećih privrednih partnera naše zemlje koja je danas postala mesto na kojem želite da investirate.

„U našem interesu je da se trend investicija nastavi i da dobijmo još više visoko-tehnoloških ulaganja“, izjavio je Čadež u uvodnom obraćanju.

Za Privrednu komoru Srbije je, kako je naveo, Privredna komora Austrije ne samo važan partner, već i uzor i podrška za celokupnu modernizaciju svih segmenata PKS.

Potpredsednik Privredne komore Austrije RicCard Šenc je izjavio da je robna razmena između naše dve zemlje dostigla prošle godine rekordnu vrednost od 1,2 milijarde evra, ali da to nije dovoljno, jer „itekako imamo prostora da ona raste“.

U tekućoj godini, kako ističe, beležimo pozitivan trend što se tiče izjednačenja odnosa, jer postoji stabilan izvoz i Austrije u Srbiju i obrnuto, što je, kako je ocenio, dobro za obe strane.

„Ni mi ne želimo jednosmernu ulicu, veh izbalansirane odnose“, naglasio je.
Kako je naveo, pokazalo se da je moderna evropska i usklađena saobraćajna mreža od značaja ne samo za privredni rast pojedinačnih zemalja, već i za celokupan kontinent, ali da moramo da brže i efikasnije transportujemo naše proizvode na tržište.

„To dovodi ne samo do društvene koristi, već podstiče i dodatne investicije. Svaki vremenski zastoj je ne samo pad kvaliteta života, već i pad privrede“, naveo je, te naglasio da posebno mala i srednja preduzeća treba da dobiju priliku da postanu konkurentna, jer su upravo ta preduzeća u Austriji kičma privrede.

Tok kapitala, kako je rekao, odslikava odnose dve zemlje, budući da su austrijske kompanije do sada uložile u Srbiji 2,2 milijarde evra, kreirajući 20.000 radnih mesta.

Proširenje i modernizacija saobraćajne infrastrukture će, kako ocenjuje, dovesti do intenzivnije privredne saradnje naših zemalja.

Podsetio je i da su na današnjem forumu prisutne 23 austrijske firme, među kojima je i nekoliko vodećih kompanija na svetskom tržistu, koje je pozvao da iskoriste priliku da stupe u kontakt sa ustanovama i preduzećima iz Srbije.

„Pojačana saradnja naših ustanova i preduzeća može dovesti do osetnih rezultata, i ovaj forum bi trebalo da bude važan korak u tom pravcu“, zaključio je potpredsednik Privredne komore Austrije.

Forum, u organizaciji Privredne komore Srbije i Trgovinskog odeljenja Ambasade Austrije u Beogradu – Advantage Austria, okupiće 23 austrijske i isto toliko srpskih kompanija.

Na skupu će se održati tri panela o železničkoj i saobraćajnoj infrastrukturi u Srbiji, na kojima će govoriti predstavnici Železnica Srbije, Železnica Autrije, Evropske investicione banke, JP Putevi Srbije, Koridori Srbije i kompanije Strabag Srbija.

Oni će, takođe, govoriti o tenderima i mogućnostima finansiranja infrastrukturnih projekata, uz učešće prestavnika Instituta CIP, austrijske železnice, Svetske banke i Sekretarijata za saobraćaj Grada Beograda.

Osim toga, biće predstavljeni najbolji primeri iz prakse – austrijski „know how“ i inovacije „at its best“ od strane predstavnika Tehničkog univerziteta u Gracu – kao i predstavljanje kompanija Plašer & Theurer, Voestalpine i Frausćer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.