U trendu

CMG: Luka slobodne trgovine Hainan svedoči o otvorenosti Kine

Kineski predsednik Si Djinping je obišao zonu za ekonomski razvoj Jangpu u provinciji Hainan, na jugu Kine, kako bi saznao više o njenom razvoj i izgradnji luke slobodne trgovine sa kineskim karakteristikama, objavilaje Kineska medijska grupa (CMG).

Tog dana, 12. aprila, Generalna carinska uprava Kine objavila je da je vrednost spoljnotrgovinske razmene Hainana porasla sa 70,28 milijardi juana u 2017. na 147,68 milijardi juana u 2021. godini, s prosečnim godišnjim povećanjem od 20,4 odsto.

Luka slobodne trgovine u Hainanu, koja danas ima najviši nivo otvorenosti u svetu, sa nultim tarifama, osnovana je 13. aprila 2018, navela je CMG i dodala da je u protekle četiri godine kumulativna vrednost uvoza na toj lokaciji, premašila je sedam milijardi juana, dok stvarna upotreba stranog kapitala ima prosečnu godišnju stopu rasta od 79,4 odsto.

Ova dostignuća, kako je istaknuto, pokazuju kinesku odlučnost o proširenju otvaranja, i napore Kine da podeli građevinska i razvojna dostignuća sa svetom.

„Od najkraće negativne liste za pristup stranim investicijama, do prve negativne liste za prekograničnu trgovinu uslugama u zemlji, do visokokonkurentnih preferencijalnih poreskih olakšica, poslovno okruženje luke slobodne trgovine Hainana stalno se optimizuje“, navela je CMG.

Hainan je u protekle četiri godine iskoristio ukupno 8,81 milijardu američkih dolara stranog kapitala, sa prosečnom godišnjom stopom rasta od 79,4 odsto, privlačeći investitore iz 126 zemalja i regiona širom sveta.

Zakon o slobodnoj trgovinskoj luci Hainan, koji je stupi na snagu u junu prošle godine, omogućio je Kini da se kreće ka višem nivou institucionalnog otvaranja.

Stupanjem na snagu Regionalnog sveobuhvatnog ekonomskog partnerstva (RCEP) 1. januara ove godine, luka za slobodnu trgovinu Hajnan otvorila je nove razvojne mogućnosti.

Ekonomisti veruju da luka slobodne trgovine Hainan može da igra ključnu ulogu u regionalnoj saradnji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.