U trendu

Devizne rezerve NBS na kraju jula 10,6 milijardi evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju jula iznosile su 10,6 milijardi evra, što je za oko 340 miliona evra više nego u junu, saopštila je danas NBS.

Taj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 290 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga.

Najveći devizni priliv bio je po osnovu intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 230 miliona evra.

Ostali veći prilivi ostvareni su po osnovu prodaje državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 145,4 miliona evra, korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 38,1 milion evra, dok je neto priliv po osnovu devizne obavezne rezerve iznosio 17,2 miliona evra.

Veći odlivi iz deviznih rezervi su realizovani po osnovu isplate dospelih hartija od vrednosti denominovanih u evrima u iznosu od 52,3 miliona evra i izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 47,5 miliona evra.

Isplata stare devizne štednje iznosila je 31,1 milion evra, a otplate duga MMF-u 7,4 miliona evra.

Neto devizne rezerve na kraju jula iznosile su 8,4 miliarde evra.

U julu je trgovine na međubankarskom deviznom tržištu iznosila 530,1 milion evra i bila je za 201 milion evra manja nego u prethodnom mesecu.

U prvih sedam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4,97 milijardi evra.

Dinar je u julu nominalno ojačao prema evru za 0,4 odsto, a NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 230 miliona evra, kako bi ublažila preterane dnevne promene kursa.

 

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.