Direktor Folksvagena u SAD izvinio se zbog skandala

Direktor Folksvagena u SAD Mihael Horn izvinio se danas u američkom Kongresu zbog skandala s varanjem u merenju izduvnih gasova u automobilima tog proizvođača, dok su članovi Kongresa rekli da je nemačka kompanija narušila poverenje javnosti.

“U ime moje kompanije, mojih kolega u Nemačkoj i u svoje ime, želeo bih da ponudim iskreno izvinjenje što je Folksvagen koristio softver koji je služio za varanje na testovima izduvnih gasova”, rekao je Horn u pododboru Predstavničkog doma.

On je rekao da je tim Folksvagena narušio poverenje kupaca, prodavaca, zaposlenih, kao i javnosti i regulatora.

Nemački autoproizvođač je prošlog meseca priznao da je instalirao softver koji omogućava varanje na testovima.

Skandal je prvo izbio u SAD gde je Folksvagen priznao da je prodao skoro 500.000 spornih dizel vozila, da bi kasnije saopštio da u svetu ima više od 11 miliona takvih automobila.

Horn je rekao u Kongresu SAD da Folksvagen planira da povuče zahteve za izdavanje američkih sertifikata u vezi s izduvnim gasovima za modele “džete”, “golfa”, “pasata” i “bube” za 2016. godinu, zbog čega se postavlja pitanje da li su i u njih ugađeni sporni programi.

Povlačenjem zahteva za modele za 2016. godinu, hiljade Folksvagenovih dizel vozila će ostati u lukama širom SAD, zbog čega prodavci neće imati za prodaju nove automobile s dizel motorima.

(Beta)

Ostavite komentar