U trendu

Djordjević: Srbija ima veliku šansu za izvoz vode

Srbija ima veliku šansu za izvoz vode, ali je pored kvaliteta potrebno da voda koja se izvozi bude izvorska i prirodno filtrirana, flaširana u najsavremenijoj opremi i da sve to potvrde nadležne medjunarodne laboratorije, ocenio je kreator brenda VODAVODA Vojin Djordjević.

„Danas je tehnologija napredovala do te mere da se voda za piće može proizvoditi, odnosno preradjivati i od morske vode, pa čak i od nekih otpadnih voda. Medjutim, takve vode imaju jako nisku cenu, svetu su potrebne prirodne, izvorske vode“, kazao je Djordjević agenciji Beta.

Kako je istakao, prirodne mineralne vode sa izbalansiranim minerološkim sastavom i optimalnom osmolalnošću danas su najtraženije, a njihov blagotvorni efekat u očuvanju zdravlja okupira ne samo potrošače već i stručnu javnost.

„Takve vode su jako retke i zato na svetskom tržištu ima mali broj globalnih brendova vode za piće. VODAVODA se puni u Banji Vrujci i spada u red retkih voda koje imaju idealan sadržaj i količinu minerala“, istakao je Djordjević.

Proizvodjači su, kako je rekao, „svesni da tražnja za vodom postoji i zato tvrde da imaju ovaj ili onaj kvalitet, iako za potvrde kvaliteta postoje sasvim jasno definisani parameti“.

„Mi smo bili uvereni da VODAVODA ima u svetu traženi kvalitet i bez ikakvog straha od rezultata podneli smo zahtev najuglednijoj instituciji u zemlji, kojim smo tražili mišljenje i detaljnu analizu vode i uskoro ćemo objaviti rezultate“, naglasio je Djordjević.

Dodao je da Srbija ima dosta voda, da je ima i na drugim mestima širom planete, ali da „treba tragati za najtraženijim, arteškim vodama, kako bi se u izvozu imala komparativna prednost u odnosu na ostale svetske proizvodjače“.  

On je rekao da je, iako je 2013. godine počela da radi nova punionica, kupio i staru punionicu vode koja je u blizini i koja mu je „na nepravičan način bila oduzeta“, a koja će mu, veruje, biti potrebna jer je uveren da će porasti tražnja za brendom VODAVODA i da će širiti kapacitet.

„Od kada je ta kupovina zaključena, smatram da je pravda u mom slučaju ispunjena, nikoga ni za šta ne krivim i svim akterima tog slučaja čista srca sve opraštam i ništa ne zameram“, rekao je Djordjević.

Na pitanje kako je došao na ideju da boca VODAVODA ima etiketu i na ćirilici, rekao je da je „ćirilično pismo naše pismo, naša kultura i naše kulturno nasledje, koje svi treba da negujemo“.  

„Smatrao sam da, ako već i u Srbiji, a takodje i kad kod putujem u svetu, s ponosom ističem da je VODAVODA iz Srbije, onda je red i da etiketa bude ispisana i ćiriličnim pismom, kako za naše tržište tako i za druga koja se služe ćirilicom ili u ćiriličnom pismu vide lepotu koju mi vidimo“, istakao je Djordjević.

Govoreći o rezultatima poslovanja, on je istakao da „nije sasvim zadovoljan jer brojke pokazuju još uvek skromnu zaradu“.  

„Mi smo mnogo više ulagali u poslednje vreme nego što smo ostvarili kao prihod, ali sam siguran da će nam se, pre svega zbog vanserijskog kvaliteta VODAVODA, sva ulaganja u budućnosti vratiti, a ove godine ćemo sigurno imati izvoz od blizu tri miliona litara, vrednosti preko 850.000 dolara“, rekao je Djordjević.

Dodao je da je važno da u svetu, na Bliskom i Dalekom istoku, i u mnogim drugim zemljama, VODAVODA „osvaja ponovo potrošače kao nekada“.

„Pravio sam u prošlosti poslovne greške, ali sada na njih nemam pravo, izmedju ostalog i zbog toga što mi je u rukama proizvod koji se vezuje za Srbiju kao mesto porekla i zahteva da se, s jedne strane, reputacija očuva po svaku cenu, a sa druge, da se očuva samopouzdanje u to da imamo znanja za sopstvenu preradu prirodnih bogatstava i da umemo da ih plasiramo u svet“, rekao je Djordjević.

Kompaniji su, prema njegovim rečima, primarna tržišta Bliskog i Dalekog istoka gde se VODAVODA već prodaje, kao i ostala zahtevna tržišta gde je „i konkurencija najoštrija“.

Dodao je da je plan kompanije „povećanje prodaje u svetu i cenovno pozicioniranje u viši segment koji odgovara kvalitetu“, a da će u Srbiji cena VODAVODA ostati pristupačna svakom potrošaču. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.