U trendu

Dogovoreno: Rađa se najveći svetski izvoznik azotnih đubriva

ABU DABI – Nacionalna naftna kompanija Abu Dabija (ADNOC) i holandski proizvođač i distributer đubriva na bazi prirodnog gasa i hemikalija, OCI, udružuju snage, saopštile su danas dve kompanije.

Formiranjem zajedničkog preduzeća nastaće najveći svetski izvoznik azotnih đubriva, kao i najveći proizvođač u regionu Bliskog istoka i Severne Afrike.

Generalni direktor OCI-ja i egipatski milijarder Nasef Saviris je u izjavi za tv mrežu CNBC ocenio ovu integraciju kao ključnu strategiju za poboljšanje povrata na kapital.

Zajedničko ulaganje ima za cilj proširenje tržišnih udela dveju kompanija i diverzifikaciju njihovih bliskoistočnih i afričkih proizvodnih i prodajnih kanala.

„ADNOC je veoma dobro pozicioniran da opslužuje azijsko tržište, a naša fabrika u Egiptu je dobro pozicionirana da opsluži istočnu Afriku i istočnu Evropu, dok je ona u Alžiru blizu tržištima zapadne Evrope, kao i Latinske Amerike“, rekao je Saviris.

Dodao je da će zajednička platforma „biti jedinstvena jer će omogućiti isporuku robe kupcima pravovremeno na ekonomičan način jer će smanjiti troškove transporta“.

Novo preduzeće će imati proizvodni kapacitet od pet miliona tona uree i 1,5 miliona tona amonijaka za prodaju, navodi se u saopštenju ADNOC-a, koji procenjuje godišnji prihod zajedničkog entiteta na 1,74 milijarde dolara.

OCI i ADNOC će posedovati 58 i 42 odsto vlasničkog udela u zajedničkoj firmi, respektivno, sedište će joj biti u Abu Dabiju i biće registrovana na berzi u tom emiratu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.