U trendu

Država podstiče preduzetništvo

Sledeće sedmice, u utorak 1. marta biće predstavljen program podrške preduzetništvu u Srbiji, jer je 2016. proglašena za „Godinu preduzetništva“, najavio je danas ministar privrede Srbije Željko Sertić.

On je na konferenciji „Uloga lokalne samouprave u podsticanju investicionog ambijenta“, koju je organizovala Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) kazao da će u utorak biti predstavljeno sve ono što će država preduzeti kako bi podstakla preduzetništvo, koje je „filozofija života kroz koje zemlja može da pokaže svoju kreativnost i snagu“.

„Preduzetništvo nije samostalna trgovinska radnja, to je pitanje slobode da ispoljite svoju želju i kreirate nešto što će te staviti u interes svoje porodice. To je stvar privatne inicijative“, rekao je Sertić.

Prema njegovim rečima, osnovna podrška Vlade Srbije preduzetništvu u ovoj godini biće kroz finasijsku i nefinansijsku pomoć koja će im biti obezbedjena na transparentan način, a radiće se i na popravljanju poslovnog ambijenta kroz zakonodavni okvir.

„Treći stub podrške preduzetništvu biće njegova promocija, jer bez toga ništa nismo uradili. Preduzetništvo moramo da promovišemo kao način života, a za to nam je potrebna pomoć svih“, istakao je Sertić.

Sertić je rekao i da je u regionu veliko takmičenje za privlačenje investicija, jer je svuda velika nezaposlenost, pa čak i u zemljama Evropske unije i da u toj borbi veoma važna sigurnost koja se nudi investitorima.

Predsednik SKGO Zoran Perišić kazao je da je pitanje investicija, pitanje ekonomskog opstanka i razvoja Srbije, jer samo investicije mogu da otvore nova radna mesta.

Prema njegovim rečima, da bi se privuklo što više investitora  treba ulagati najviše u infrastrukturu, posebno u obezbedjenje električne infrastrukture.

Perišić, koji je i gradonačelnik Niša, naveo je i da lokalne firme nisu od konkurencije više zaštićene, već da su pod uticajem faktora koji su van njihove kontrole.

Direktor Razvojne agencije Srbije Miloš Petrović je kazao da bez većeg priliva investicija nema ni značajnije stope privrednog rasta, potsetivši da je krajem prošle godine usvojen Zakon o ulaganjima, čijom primenom bi trebalo da se obezbede uslovi za efikasniju realizaciju investicija i postizanje pozitivnih efekata u privredi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.