U trendu

„Dunav“ isplatio dividende akcionarima u iznosu od 1,57 mlrd

BEOGRAD – Dunav osiguranje, lider na domaćem tržištu osiguranja, u 2021. godini ostvarilo je neto dobitak u iznosu od 2,5 milijardi dinara, koji je isplaćen u vidu dividendi akcionarima u ukupnom bruto iznosu od 1,57 milijardi
dinara, saopštila je kompanija.

Kako je navedeno, dividende akcionarima iplaćene su u četvrtak.

Takođe, u budžet Republike Srbije, u skladu s učešćem u kapitalu kompanije od 76,70 odsto uplacene su 1,2 milijarde dinara.

U Akcionarski fond, čije je učešće 3,61 odsto, uplaćeno je bruto 56,7 miliona, a ostalim akcionarima sa učešćem od 19,69 odsto u kapitalu kompanije uplaćeno je bruto 309,3 miliona
dinara.

Dunav osiguranje je u 2021. godini ostvarilo bruto premiju od blizu 31,6 milijardi dinara, za 6,4 odsto više nego u prethodnoj godini.

U neživotnim osiguranjima postiglo je rast od 5,2 odsto, a u životnim čak 17,3 odsto, što daleko nadmašuje ukupan rast tržišta životnih osiguranja od 3,6 odsto.

Prepoznajući značaj „Dunava“ za stabilnost privrednog i ekonomskog sistema, Vlada Srbije na čelu s tadašnjim premijerom a sadašnjim predsednikom države Aleksandrom Vučićem, 2014. je na ime dokapitalizacije uplatila kompaniji 4,8 milijardi dinara.

Profesionalno upravljanje i promene poslovnog modela doveli su do oporavka kompanije, pa su od 2014. godine do kraja 2021. višestruko uvećani svi pokazatelji poslovanja.

Bruto premija osiguranja i saosiguranja rasla je po godišnjoj stopi od 7,62 odsto, a kapital je od 8,9 milijardi dostigao iznos od 18,5 mlrd. dinara.

Akcionarima kompanije redovno se isplaćuju dividende, a u državni budžet počev od raspodele dobiti za 2015. godinu do danas uplaćene su dividende u ukupnom iznosu od 4,86 milijardi dinara, što je za gotovo 60 miliona više od iznosa dokapitalizacije.

Na osnovu izmene i dopuna Zakona o osiguranju iz aprila 2021, u kompaniji je sprovedena transformacija društvenog kapitala u akcijski, čime je ojačana njena kapitalna osnova i obezbeđena dugoročna stabilnost i solventnost.

Zaposleni i bivši zaposleni dobili su besplatne akcije kojima mogu slobodno da raspolažu, navodi se u saopštenju.

Poslovni uspeh kompanije rezultat je brižno negovanog ugleda, kao i kredibiliteta koji uživa kod svojih osiguranika.

„Iskustvo građeno decenijama govori nam da poverenje klijenata ne sme nikada biti poljuljano i da je odgovoran odnos prema njima na duge staze najbolja investicija. Zato nije slučajno što ‘Dunav’, po bruto fakturisanoj premiji, zauzima deveto mesto na listi TOP 100 SEE najbolje rangiranih osiguravajućih društava u jugoistočnoj Evropi“, istakla je u intervjuu za Blic predsednica Izvršnog odbora Dunav osiguranja Ivana Soković.

Najavila je da će ta kuća i nadalje biti podrška državi u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata, kao i društvenoj zajednici, pre svega u projektima namenjenim deci i omladini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar