U trendu

Efektiva: SBB potvrdio da se koristi el. energijom potrošača

BEOGRAD – Udruženje za zaštitu potrošaca „Efektiva“ saopštilo je danas da postupak koji je pokrenulo protiv SBB-a, zbog sumnje u obavljanje nepoštene prakse jer koristi električnu energiju korisnika svojih usluga za funkcionisanje i isporuku signala kablovske televizije koju i naplaćuje nije nikakav napad na tu kompaniju i da SBB ne treba nepravilnosti u sopstvenom radu da „podvodi pod politički kišobran“.

„Udruženje ‘Efektiva’ se bavi zaštitom potrošača, a ne politikom. Postupamo po prijavama potrošača i uz dokaze, koji mogu biti neoborivi ili su dovoljni za osnovanu sumnju. Postupak koji smo pokrenuli ne prejudicira njegov ishod, već traži proveru navoda“, piše u odgovoru „Efektive“ kompaniji SBB, koja je optužila ovo udruženje da se pokretanjem postupka protiv nje uključilo u koordinisane napade na kompaniju.
Iz „Efektive“ navode da su u obaveštenju o pokretanju postupka jasno naglasili da kao udruženje građana nemaju tehnički kapacitet niti mogućnosti da proveravaju navode potrošača u ovom slučaju, i da to može biti deo pokrenutog postupka u kom je teret dokazivanja na strani trgovca.

„Podsećamo da smo se nepravilnostima u radu kompanije SBB bavili i u prethodnom periodu, ne targetirajući samo ovu kompaniju, već i sve ostale. Dokazi o tome postoje na našoj internet prezentaciji ili Fejsbuk stranici, tako da smatramo deplasiranim pokušaj da se nepravilnost u sopstvenom radu podvode pod politički kišobran“, dodaje se u odgovoru „Efektive“.

Udruženje navodi da je SBB u svom reagovanju na pokretanje postupka upravo potvrdio njihovu sumnju „priznavši da je tačno da se koristi električnom energijom potrošača, jer to rade i drugi operatori“.

„Da li to može biti dobar argument u odbrani i izgovor za činjenje nepravilnosti? Da li inicijativa za proveru navoda potrošača i naših sumnji može da se nazove napadom? Da li onda svaki trgovac ili pružalac neke usluge može biti ‘žrtva’ našeg napada, samo zato jer krši zakonske propise ili se traži provera njegovog poslovanja? Ako je tako, onda je broj žrtava napada ‘Efektive’ daleko veći od samo kompanije SBB“, piše u saopštenju.

„Naš cilj je da svi trgovci, banke i pružaoci usluga poštuju zakonske norme, da poštuju prava potrošača, bez obzira na političku opredeljnost i vlasničku strukturu“, poručilo je Udruženje „Efektiva“ navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.