U trendu

EIB neće odobravati nove zajmove u Turskoj

LONDON – Evropska investiciona banka (EIB) neće odobravati nikakve nove pozajmice u Turskoj entitetima ili projektima povezanim s državom bar do kraja ove godine, pri čemu treba da sprovede i reviziju svoje strategije, izveštava Rojters.

Potez EIB-a je usledio nakon odluke Evropske unije donete ranije ovog meseca o simboličnom kažnjavanju Turske zbog, kako je naveo Brisel, „nezakonitog“ bušenja nafte i gasa u Istočnom Mediteranu u blizini obala Kipra.

„Kao banka Evropske unije, EIB će slediti preporuke Saveta i, pre svega, zauzeće restriktivan pristup u pogledu podnošenja predloga svom upravnom odboru za odobravanje novih kredita u preostalom delu godine“, izjavila je portparolka EIB-a za Rojters.

EIB, koja je najveći pojedinačni zajmodavac u Turskoj, plasirala je u toj zemlji sredstva između 400 miliona i 2,2 milijarde evra godišnje u poslednje tri godine, a od početka 2019. godine do sada tamo nije investirala ništa.

U ovom trenutku se ne očekuje da će ovo „zamrzavanje“ pogoditi projekte u privatnom sektoru, budući da bi EIB još uvek mogla da potpiše ugovore s privatnim turskim kompanijma vredne oko 350 miliona evra pre kraja godine, ukoliko dobije „zeleno svetlo“ ministara finansija EU koji su u upravnom odboru banke.

„Revizija strateške orijentacije Banke vezana za kreditne aktivnosti u Turskoj biće na dnevnom redu kasnije ove godine“, dodala je portparolka.

Turska je saopštila da bilo kakvo smanjenje sredstava iz EU neće uticati na njena istraživanja nafte i gasa kod Kipra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.