U trendu

Erbas započeo proizvodnju prvog primerka aviona A330neo

Prvi primerak Erbasovog (Airbus) novog aviona A330neo počeo je da poprima svoj oblik, godinu dana nakon lansiranja tog programa, prvim „sečenjima metala“ koja su u toku u proizvodnim pogonima u Tuluzu i Nantu.

Mašinska obrada prvog pilona motora počela je letos u Erbasovom pogonu u Sent Eloju (Tuluz), dok je Erbasova fabrika u Nantu pokrenula proizvodnju prve kutije centralnog krila za A330neo, saopšteno je danas iz Erbasa.

Prvo A330neo rebro 1 centralne kutije krila proizvedeno u Nantu koristi inovativan Isogrid dizajn sa 330 trougaonih džepova koji omogućuju da se ispune svi zahtevi kada su u pitanju čvrstoća, snaga i mala težina koji su potrebni tom delu konstrukcije.

Potpuno novi pilon proizveden u Sent Eloiju je ključni element inovativnog A330neo dizajna, koji se oslanja na poslednju generaciju štedljivih Trent 7000 motora.

Napravljen od laganog titanijuma, A330neo pilon karakterišu aerodinamične ivice, dok su materijali i tehnologija dizajna proizašli iz A350 XWB modela.

Pilon A330neo biće usklađen sa novim delom konstrukcije aviona koji smanjuje otpor, inspirisan A350 XWV, napravljenim od kompozitnog materijala i titanijuma, koji omogućavaju optimalnu aerodinamičnost.

A330-800neo i A330-900neo su dva člana Erbasove širokotrupne porodice koji će prvu dostavu imati krajem 2017. godine. A330neo podrazumeva poslednju generaciju Rolls-Royce Trent 7000 motora, unapređenja po pitanju aerodinamičnosti i nove karakteristike kabine.

Zahvaljujući nenadmašivoj ekonomičnosti, prilagodljivosti i visokoj pouzdanosti A330, A330neo smanjuje potrošnju goriva za 14 odsto po sedištu, čineći je najisplativijom širokotrupnom letelicom srednjeg dometa na tržištu.

Pored većih ušteda goriva, A330neo operateri će dobiti dodatno povećanje dometa do 400 nautičkih milja, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.