najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Evropske firme rade na razvoju Severnog toka dva

Austrijska energetska kompanija  OMV i nemački Vinteršal (Wintershall) učestvuju u projektu razvoja sibirskog nalazišta gasa Ačimov i pridružiće se proširenje gasovoda Severni tok, proizilazi iz sporazuma koji su te dve kompanije potpisale danas za vreme Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku, prenosi danas ruska agencija TAS.

Ruska agencija piše da je sporazum potpisan uprkos zapadnim sankcijama uvedenim Rusiji zbog njenih aktivnosti na istoku Ukrajine. 

Austrijski OMV i nemački Vinteršal, ćerka-firma nemačkog BASF-a, dobiće svaki po 10 odsto udela u projektu Severni tok dva, prenosi agencija. Severni tok prenosi gas iz Rusije ispod Baltičkog mora za Evropu.U okviru sporazuma o razmeni udela, austrijski OMV dobiće 24,98 odsto udela u projektu razvoja blokova IV i V u nalazištu Ačimov, na naftnom polju Urengoj na severu Sibira. Ruski Gasprom je naveo da još nisu odlučili šta će oni dobiti u razmeni. 

Na ekonomskom forumu u Vladivostoku Gasprom je najavio da će obnoviti sporazum o razmeni udela sa BASF-om iz 2013. godine. Prema tom sporazumu Gasprom će dobiti do 100 odsto udela u zajedničkim kompanijama za trgovinu i skladištenje gasa u Evropi WINGAS, WIEH i WIEE i pedeset odsto udela u kompaniji WINZ koja istražuje i eksploatiše energente u Severnom moru.

Vinteršal i OMV će dobiti po 25,01 odsto u projektu Urengoj, a planira se da se sporazum zaključi do kraja 2015.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike