U trendu

Fondu zdravstva nisu potrebne dotacije, novac ide drugima

BEOGRAD – Republičkom fondu za zdravstveno osigranje neće biti potrebne dotacije iz budžeta i sredstva koja su bila planirana za to, biće preusmerena za druge svrhe, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Reč je, dodala je, o uobičajenoj proceduri koja ne ugrožava funkionisanje te institucije.

„To je uobičajena procedura po kojoj se raspoređuju sredstva sa jedne budžetske linije na drugu, ukoliko su prilivi bili drugačiji od planiranih, a što se tiče RFZO, prilivi su ove godine veći jer je i zaposlenost veća, pa samim tim i prihodi“, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje novinara da li je tačno da je sa računa Fonda 1,7 milijardi dinara prebačeno Putevima Srbije.

Uz napomenu da je informacija pogrešno i maliciozno plasirana i da je reč o populističkoj priči, ona je navela da nijedan medij koji je objavio nije od predstavnika vlade tražio pojašnjenje o tome.

Brnabić je rekla da se pisalo i tome da će novac biti namenjen i Savetu za kreativne industrije, što, kako je dodala, takođe nije tacno, već će između ostalog biti namenjena Kancelariji za IT i e-upravu i za programe veštačke inteligencije .

„Pošto neće biti potrebne dodatne dotacije iz budzeta za RFZO, onda je to što je bilo planirano kao dodatna dotacija prenamenjeno u druge svrhe i to je uobičajena procedura“, rekla je premijerka.

Sve što je planirano kao izdvajanje za lekove, budzetski fond za lečenje u inostranstvu, ništa neće biti ugroženo i sve će se finansirati po planu, objasnila je Brnabić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.