U trendu

Fortenova želi da preuzme Merkator

ZAGREB – Fortenova grupa, koja je preuzela zdravi deo posrnulog Agrokora, obavestila je Evropsku komisiju o nameri da preuzme slovenački trgovinski lanac Merkator, piše Novilist.hr.

Kako prenosi taj list, u Fortenovoj grupi su za slovenačku agenciju STA potvrdili da su o tome obavestili Evropsku komisiju kao regulatora zaštite tržišne utakmice u EU, a prethodni postupak za odobrenje preuzimanja slovenačkog trgovinskog lanca pokrenuli su u Briselu 13. avgusta ove godine.

U Fortenovoj grupi ne žele da nagađaju kada bi moglo da dođe do planiranih vlasničkih promena, odnosno preuzimanja Merkatora.

Svi dalji koraci zavisiće od toga kada će Brisel odgovoriti na obaveštenje o nameravanoj vlasničkoj koncentraciji na nivou EU, uključujući i Hrvatsku i Sloveniju, prenosi STA.

Prema pisanju ljubljanskog „Dnevnika“ postoji mogućnost da Evropska komisija odlučivanje o tome da li je dozvoljena koncentracija Fortenove i Merkatora prepusti slovenskoj agenciji za zaštitu konkurencije.

STA dodaje da im je u Fortenovoj grupi danas potvrđeno da su, osim u Briselu, postupak za odobrenje koncentracije s Merkatorom pokrenuli i kod lokalnih regulatora za zaštitu konkurencije u BiH, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji, tržištima na kojima Merkator posluje.

Slovenački mediji podsećaju da je predsednik Upravnog odbora Fortenove grupe Maksim Poletaev krajem jula za zagrebački „Večernji list“ najavio da će Merkator biti prenesen na grupu Fortenova do kraja novembra ove godine, nakon što se završe svi predviđeni pravni postupci, te da je sa slovenačkom vladom dogovoren plan prenosa Merkatorovih deonica u Fortanova grupu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.