najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Funta najslabija od 1985. godine

Britanska funta danas je nastavila pad i u odnosu na dolar oslabila na najnižu vrednost za prethodnih 31 godinu, što je odraz zabrinutosti investitora koji strahuju od takozvanog “tvrdog” istupanja iz EU.

Funta je u jutarnjim satima, oko 7.30 ujutru po svetskom vremenu (9.30 po centralnoevropskom letnjem vremenu koje se primenjuje u Srbiji), pala na 1,2757 dolara, što je najniži nivo od 1985. godine.

Njena vrednost u odnosu na evro oko 7.00 časova (oko 9.00 po vremenu u Srbiji) pala je na najniži nivo u prethodne tri godine, odnosno 87,56 penija za evro.

Funta je u padu od ponedeljka, što je pokazatelj da je ponovo počela da raste zabrinutost u pogledu Bregzita, istupanja Britanije iz EU, nakon što je premijerka Tereza Mej (Theresa May) u nedelju najavila da namerava da postupak za istupanje iz Unije pokrene do kraja marta.

Njen govor je kod investitora podstakao strepnje od takozvanog “tvrdog bregzita” odnosno razlaza iz EU bez postizanja kompromisa, što bi za poslovne krugove bila najgora opcija jer bi mogla da znači i gubitak pristupa jedinstvenom tržištu.

Analitičar finansijske firme Spredeks (Spreadex) Konor Kembel (Connor Campbell) ocenio je da svaki rast funte za sada deluje nerealno “s obzirom na utvrdjeni kalendar za Bregzit, ali i “odlučnost s kojom je Mej najavila da želi kontrolu nad granicama čak i ako to znači izgubljeno mesto na jedinstvenom tržištu”.

Iz Brisela i nekih članica EU odmah nakon referenduma o članstvu u Velikoj Britaniji stigla je poruka da Londonu neće biti dozvoljeno da zadrži mesto na jedinstvenom tržištu ukoliko ne dopusti i slobodno kretanje ljudi.

Pad funte je podstakao rast glavnog indeksa Londonske berze koji je porastao iznad 7.000 poena u prvim transakcijama tokom dana, što je prvi takav rast od juna 2015.

Pad vrednosti valute predstavlja podsticaj za velike firme koje su na indeksu FTSE-100, jer su okrenute ka medjunarodnom tržištu i dobar deo profita ostvaruju u inostranstvu.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike