U trendu

Gastrejd investira u nezavisni sistem prirodnog gasa

ATINA – Grčka kompanija Gastrejd usvojila je konačnu odluku o investiciji u izgradnju nezavisnog sistema prirodnog gasa u Aleksandropolisu.

Gastrejd je prva kompanija iz Grčke koja je dobila licencu za Nezavisni sistem prirodnog gasa.

Odluku o investiciji u izgradnju Nezavisnog sistema prirodnog gasa (INGS) u Aleksandropolisu doneli su u četvrtak akcionari Gastrejda (Gastrade SA).

Kompanija ima pet akcionara: Elmina Kopeluzu, GasLog Cyprus Investments Ltd, DEPA Commercial A.E., The Bulgarian Bulgartransgaz EAD (BTG) i DESFA S.A.

Skupština akcionara je jednoglasno potvrdila da su svi uslovi za realizaciju projekta obezbeđeni i da se projekat odvija po planu.

Izgradnja i funkcionisanje terminala za tečni prirodni gas u Aleksandropolisu doprineće energetskoj bezbednosti, likvidnosti i diverzifikaciji zemlje i čitavog regiona Jugoistočne Evrope, jačanju strateške uloge Grčke sa ponudom alternativnih izvora i ruta za snabdevanje prirodnim gasom u regionu, navode iz Gastrejda.

Takozvana plutajuća jedinica za skladištenje i regasifikaciju (FSRU) biće povezana sa Nacionalnim sistemom Grčke za transmisiju prirodnog gasa (NNGTS) cevovodom dužine 28 kilometara, kojim će se gasifikovani tečni prirodni gas (TPG) prenositi dalje na tržišta Grčke, Bugarske i šireg regiona, počev od Rumunije, Srbije i Severne Makedonije, pa sve do Moldavije i Ukrajine.

Očekuje se da će terminal biti operativan do kraja 2023. godine, a ugovoreni kapacitet regasifikacije je već dostigao do 50 odsto njegovog tehničkog kapaciteta od 5,5 milijardi kubnih metara godišnje.

Napominje se da je INGS u Alekandropolisu finansiran putem Operativnog programa NSRF (dokumenta na nacionalnom nivou kojim se programiraju sredstva evropskih fondova) „Konkurentnost, preduzetništvo i inovacije 2014-2020“ (EPAnEK), sa iznosom javne potrošnje od 166,7 miliona evra.

Osnivački akcionar i predsedavajuća Borda direktora u Gastrejdu Elmina Kopeluzu (Copelouzou) rekla je tim povodom da odluka o konačnoj investiciji otvara novo, važno poglavlje za energetsku bezbednost zemlje i jugoistočne Evrope.

„Posebno smo srećni što se Gastrejd obavezao na ovaj ključan projekat koji predstavlja prioritet za EU. Alekandropolis INGS će doprineti sigurnosti snabdevanja energijom, diverzifikujucji energetske rute i doprineće razvoju konkurencije u korist krajnjih potrošača“, navela je ona.

Potpredsednik i generalni direktor Gastrejda Konstantinos Sifnaios je rekao da je strateški projekat za region sada dostiže fazu implementacije.

Izvršni direktor Bulgartransgaza EAD Vladimir Malinov je rekao da jednoglasno donošenje odluke o konačnoj investiciji svih akcionara predstavlja ključni momenat u nastavku izgradnje terminala za tečni prirodni gas u Aleksandropolisu u Grčkoj.

„Učešće bugarske države preko Bulgartransgaz EAD, kao akcionara u projektu, doprineće jačanju tržišta prirodnog gasa u regionu jugoistočne Evrope. Pristup alternativnom snabdevanju prirodnim gasom, iz SAD, Egipta, Katara i drugih, obezbediće takođe konkurentne cene na tržištu prirodnog gasa Bugarskoj i susednim zemljama“, naveo je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.