U trendu

Georgieva: Danas podela specijalnih prava vučenja MMF-a

VAŠINGTON – Međunarodni monetarni monetarni fond će danas podeliti članicama oko 650 milijardi dolara novih Specijalnih prava vučenja SDR), čime će „znatno ojačati“ globalne napore u borbi protiv pandemije kovid-19, saopštila je generalna direktorka MMF-a Kristalina Georgieva.

Najveća raspodela monetarnih rezervi MMF-a obezbediće dodatnu likvidnost globalnoj ekonomiji, takod što će dopuniti devizne rezerve zemalja članica i smanjiti njihovo oslanjanje na skuplji domaće ili spoljno zaduživanje, navela je Georgieva u saopštenju, prenosi Rojters.

„Ova alokacija je značajna finansijska injekcija za svet i, ako se mudro iskoristi, jedinstvena prilika za borbu protiv ove krize bez presedana“, dodala je ona.

Zemlje mogu da upotrebe dodeljeni iznos SDR-a za podršku svojim ekonomijama i jačanje borbe protiv korona krize, ali ne bi trebalo da taj fiskalni prostor iskoriste za odlaganje preko potrebnih ekonomskih reformi ili za restrukturiranje duga, naveo je MMF u posebnom dokumentu o smernicama.

Zemlje članice dobiće SDR-ove – novčanu jednicu MMF podržanu dolarom, evrom, jenom, funtom i juanom – srazmerno njihovim postojećim kvotama učešća u Fondu.

Georgieva je prrecizirala da će oko 275 milijardi dolara alociranih sredstava otići tržištima u usponu i zemljama u razvoju, a oko 21 milijardu dolara zemljama sa niskim prihodima.

Takođe je navela da MMF ohrabruje bogate države da deo svojih SDR-a usmere ka siromašnijim zemljama kojima su sredstva potrebnija, a kao jednu od ključnih opcija istakla je mogućnost za bogate da doprinosima u vidu SDR-ova podrže MMF-ov Trust za smanjenje siromaštva i rast zemalje sa niskim prihodima.

MMF takođe nastavlja rad na potencijalnom Fondu za otpornost i održivost koji bi mogao da koristi SDR sredstva za pomoć najranjivijim zemljama u strukturnoj transformaciji, uključujući i rešavanje problema klimatskih promena, dodala je Georgieva.

Još jedna mogućnost, prema njenim rečima mogla bi da bude usmeravanje SDR-a za podršku kreditinim aktivnostima multilateralnih razvojnih banaka.

MMF je poslednji put podelio SDR iz svojih rezervi 2009. godine, kada su zemlje članice dobile ukupno 250 milijardi dolara za ublažavanju globalne finansijske krize.

Da bi mogle da troše svoj deo SDR-a, zemlje treba da ih prvo konvertuju u neku od navedenih baznih valuta, što znači da treba da nađu partnersku državu koja je voljna za razmenu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.