U trendu

Holandija idealan partner u obnovljivim izvorima energije

BEOGRAD – Srbija je napravili velike iskorake u oblasti obnovljivih izvora energije, očekuje se da će u narednih deset do 15 godina u zaštitu životne sredine biti uloženo skoro šest milijardi evra, a u toj oblasti za nju su dragocena iskustva Holandije, zemlje koja planira da do 2050. bude potpuno cirkularna privreda.

Da bi razgovorali o mogućoj potencijalnoj saradnji danas su se na Srpsko-holandski biznis forumu „Voda i energija 2019“ u Privrednoj komori Srbije sastali predstavnici devet holandskih kompanija i više od 90 srpskih preduzeća.

U PKS kažu da su holandske kompanije idelan partner za srpske kompanije u toj obasti.

Savetnik predsednika Privrede komore Srbije Mihailo Vesović rekao je da PKS zajedno sa amabasadom Holandije organuzovao poslovni forum koji se odnosi na tretman voda i energetsku održivost, odnosno energetiku za koje kaže da su najvažnije teme za EU i evropsku privedu.

Naglasio je da to postaju važne teme i za srpsku privredu.

Suštinska tranzicija srpske ekonomije će se, kaže Vesović, događati upravo onog trenutka kada se zaista budemo usklađivali sa onim što EU očekuje od nas po pitanju zastite životne sredine i cirkularne ekonomije.

„Srbija tu nažalost dosta zaostaje. Holandija je jedna od zemalja koja poseduje najviši nivo tehnologije“, rekao je Vesović i naveo da vlada veliko interesovanje srpskih kompanija za učešće na forumu.

Predstavnici srpskih kompanija će, kaže, imati priliku da sa holandskim partenerima razovaraju o mogućim potencijalnim oblicima poslovne saradnje.

Za PKS je ovo izuzetno bitna tema, kaže Vesović i ističe da Centar za cirkularnu ekonomiju unutar PKS želi da igra važnu ulogu, te da je potrebna izuzetno dobra koordinacija ne samo između privrede, nego i između privrede, državnih organa i svih onih koji imaju znanje i tehnologiju i koji mogu da podrže ovaj izuzetno bitan i obuhvatan projekat.

„Očekivanja su da sledećih 10 ili 15 godina imamo skoro šest miljardi evra investicija u celokupnu oblast, a to su izuzetno velika sredstva i izuzetno veliki posao i za strane, ali i za domaće kompanije“, rekao je Vesović.

Naveo je da je poslednji veći susret sa holandskim kompanijama bio pre šest godina, te da očekuje proširenje saradnje i češće kontakte.

Očekuje i da će tema vezana za obnovljive izvore energije i zaštitu životne sredine biti sve češća i da će u tom smislu PKS biti čest domaćin delegacija ne samo iz Holandije, nego i iz drugih zemalja EU.

Ambasador Holandije u Srbiji Henk van der Dool izrazio je ogromno zadovoljstvo što ambasada te zemlje ima priliku da zajedno sa PKS organuzuje forum.

Naveo je da je Holadnija najveći inevstitor u Srbiji i da ima puno kontakata u privatnom svetu, da je prisutna u mnogim sektorima u Srbiji, ali da su sektori vode i energije među najznačajnijih za proširenje saradnje.

„Imamo šta da ponudimo Srbiji s ozbirom da smo zemlja koja se suočava sa određenim brojem izazova. Mala smo zemlja, trećina naše površine je ispod nivoa mora. Imamo istoriju gde se borimo protiv voda i živimo sa vodom“, rekao je ambasador.

Holandija, navodi, ima veliko iskustvo i u obasti obnovljivih izvora energije.

„Ima puno vetoroparkova i malo više nego što bismo voleli. Imamo iskustvo kako da iskoristimo obnovljive izvore energije“, rekao je ambasador.

Kao mala zemlja, i Hoandija se, dodaje, suočava sa izazovima klimatskih promena, a vlada te države je obećala da Holandija do 2050. biti potpuno cirkularna privreda.

„To je ogroman zadatak sa kojim se suočavamo zajedno sa akadameskim svetom i privredom. Želimo da podelimo iskustvo sa srpskim partnerima. Predstavnici devet vrhunskih holandskih firmi sastaće se sa srpskim firmama i predstavnicima lokalnih samoprava u Srbiji. Radujemo se početku jednog lepog prijateljstva“, naveo je holandski ambasador.

Pomoćnik ministra u Ministarstvu životne sredine Slobodan Perović istakao je važnost povezivanja stručnjaka i razmene najmodernije tehnologije u prečišaćavanju otpadnih voda, te da će u narednih sedam godina biti uloženo više od milijardu evra za 42 projekta samo u oblasti tretmana otpadnih voda.

Naveo je da se manje od 10 odsto otpadnih voda prečišćava, te da je ulaganje u tu oblast važno i zbog zemljišta i zbog vode, ali i za unapređenje privrede.

Perović očekuje dobru saradnju sa Holandijom u toj oblasti, te navodi da će 19 sela u Srbiji imati kanalizaciju zahvaljući novcu koje je prošle godine dobijen od Holandije.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Lakićević govorio je o programu vodosnabdevanja i prečišćavanja voda, te istakao da je program doprineo boljem kvalitetu života građana, rastu stranih investicija i turizma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.