U trendu

HR: Stopa nezaposlenosti prvi put u osam meseci premašila 10%

ZAGREB – Stopa nezaposlenosti u januaru u Hrvatskoj prvi put je posle osam meseci ponovo premašila 10 odsto i iznosila je 10,3 odsto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Na mesečnom nivou je došlo do pogoršanja stope nezaposlenosti, na šta su prethodno upućivali i podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o broju nezaposlenih u januaru, a čiji je broj na mesečnom nivou porastao za 9.915 osoba, odnosno 6,7 odsto.

Pri tome se rast broja nezaposlenih na mesečnom nivou nastavio četvrti mesec za redom.

Međutim, na godišnjem nivou nastavljen je pozitivan trend u kretanju pokazatelja nezaposlenosti, pa je stopa registrovane nezaposlenosti za 2,2 postotna boda niža u poređenju sa istim mesecom 2018.

Kako prenosi portal Seebiz, ovaj podatak, premda ohrabrujući, ipak nije u potpunosti odraz strukturnih poboljšanja (poput rasta zapošljavanja).

Naprotiv, delom je potpomognut i drugim faktorima. Naime, proporcionalno visok udeo izlazaka iz evidencije nezaposlenih nije temeljen na zapošljavanju (u 2018. 29 odsto izašlih iz evidencije nezaposlenih izašli su radi nepridržavanja zakonskih odredbi, ođave s evidencije i nejavljanja i ostalih razloga što sugeriše da deo nezaposlenih odlazi u neaktivnost, a deo u inostranstvo).

Ove godine u Hrvatskoj se očekuje nastavak pozitivnog godišnjeg trenda u kretanju (ne)zaposlenosti, ali je važno naglasiti još uvek prisutne strukturne slabosti na hrvatskom tržištu rada, poput neusklađenosti ponude i potražnje za radnom snagom i nizak nivo zaposlenosti,

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.